Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Zachráněný senior

Olomouc - Do posledního písmene naplnili heslo „Pomáhat a chránit“ policisté z Územního odboru Olomouc.  

V pondělí kolem 10.45 hodin byl tísňovou linku 112 přijat telefonát od staršího muže, který uvedl, že upadl a nemůže vstát. Muž neuvedl svoje jméno ani adresu, kde se nachází. Další pokusy kontaktovat muže vyšly naprázdno. V té době se rozjela akce s jediným cílem – najít staršího muže. Pomocí technických prostředků byla provedena lokalizace telefonního čísla, kdy jako nejpravděpodobnější se jevila oblast obce Třebčín. Zde policisté z Obvodního oddělení Lutín oslovili místní obyvatele, kteří jim vytipovali čtyři osoby staršího věku, které bydlí samy. Po prověření tří zbýval poslední, devadesátiletý muž z obce Třebčín. Na zvonění u bytu nikdo nereagoval, cestou stálé služby byla vyrozuměna rodina muže. Policisté na místo dopravili snachu, která otevřela byt, ve kterém na podlaze v kuchyni seděl starší muž. Ten na dotaz, jak k události došlo, uvedl, že si šel pro léky do kuchyně, když procházel dveřmi, ty se samostatně začaly zavírat a on při snaze se jim vyhnout upadl na podlahu. Po pádu nebyl schopen sám vstát, proto zavolal na linku 112, poté již nebyl schopen dál komunikovat, neboť se mu telefon zablokoval.
 
Další den přišel na vedení Olomoucké policie děkovný e-mail od snachy staršího muže:
 
Vážený pane řediteli!
 
  Dovolte mi, abych vyslovila své upřímné poděkování a zároveň velkou pochvalu všem zúčastněným zasahujícím policistům, kteří včera, 2. 1. 2012 prováděli zásah na pomoc seniorovi v Třebčíně.
 
  Chci vyjádřit své díky za opravdu profesionální a zároveň lidský přístup, za rychlost a pochopení. Prosím Vás tímto o předání díků jim všem. Jednalo se o policisty z Olomouce, Lutína a paní Miroslavu Müllerovou ze služebny v Moravském Berouně.
 
  Dědeček vyslal nouzový signál mobilem na číslo 112. Při následné akci, která rychle a účinně proběhla, byla poskytnuta veškerá pomoc včetně citlivého přístupu ke starému člověku a jeho rodině. I díky tomu nakonec nedošlo ani k závažné újmě na zdraví, jen lehké poranění, vyšetřené následně na urgentním příjmu FNOL.
 
  Závěrem chci dodat, že na Policii ČR se poslední dobou sneslo hodně nelichotivých slov. Já naopak chci těmto ženám a mužům z řad Policie ČR vyjádřit uznání a díky za pomoc našemu dědečkovi.
 
                                                                       S pozdravem snacha
 
 
5.1.2012
 
por. Bc. Petr Čunderle, DiS.

vytisknout  e-mailem