Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Zachránili muže z koryta řeky

KRAJ VYSOČINA - Hrdiny z Pelhřimova ocenil krajský policejní ředitel 

Skleněnou Plaketou Krajského ředitelství policie kraje Vysočina a kázeňskou odměnou ocenil v úterý 11. června ředitel Krajského ředitelství policie kraje Vysočina brigádní generál Mgr. Miloš Trojánek dva policisty z obvodního oddělení Pelhřimov - praporčíka Martina Musila a nadstrážmistra Ondřeje Svobodu. Společně s ředitelem územního odboru Pelhřimov plk. Mgr. Petrem Petrem oběma poděkoval za projevení odvahy a osobní statečnosti při záchraně muže, který spadl v Pelhřimově do koryta  řeky.

Bylo 22. května patnáct minut před čtrnáctou hodinou, když přijali policisté na integrovaném operačním středisku na tísňové lince 158 oznámení, že se v Pelhřimově se pohybuje po chodníku kolem řeky opilý muž, který vrávorá a málem už spadl do vody. Oznamovatel  policistům sdělil, že  se obává o mužův život a zdraví, proto žádá policejní hlídku, aby celou věc prověřila. Na místo události byla vyslána hlídka z obvodního oddělení Pelhřimov ve složení prap. Martin Musil a nstržm. Ondřej Svoboda.

Při příjezdu na místo události na hlídku mával muž, který hlídce uvedl, že právě on volal na tísňovou linku policie a že uvedený muž  před okamžikem přepadl přes zábradlí a spadl z výšky dolů do koryta řeky. Hlídka odstavila vozidlo na bezpečném místě a policisté okamžitě  provedli průzkum místa.  Ze břehu byl vidět  muž, který ležel v korytě řeky asi padesát metrů od přístupových schodů do koryta řeky. Jeden z policistů běžel po břehu podél koryta řeky po chodníku k místu, kde muž přepadl přes zábradlí. Druhý člen hlídky se snažil muže z výšky oslovit, ale ten nijak nereagoval, proto sám  přelezl zábradlí a opatrně se spustil dolu do koryta řeky za zjevně poraněným mužem. Prap. Martin Musil  vzal z vozidla záchranné lano a opatrně sestoupil po přístupovém schodišti do koryta řeky a vydal se korytem řeky za kolegou Ondřejem Svobodou a zraněným mužem. Muž měl pořád tendenci  si lehat a tím si ponořoval hlavu pod vodu. Policisté muži drželi tělo tak, aby měl stále hlavu nad vodou. Muž měl tržnou ránu na hlavě, ze které mírně krvácel. Nebyl schopen sám se zvednout a  nesrozumitelně něco artikuloval. Z jeho dechu byl cítit zápach alkoholu a byl celý promočený. Zraněný muž policistům řekl, že měl špatné období a že do vody skočil schválně, protože se chtěl zabít.

Policisté na místo události přivolali posádku profesionálních hasičů a zdravotnickou záchrannou službu s cílem muže bezpečně dostat ven z vody a ošetřit jeho zranění. Hasiči sestoupili do koryta řeky s transportní vanou za zasahujícími policisty a zraněného muže naložili na transportní vanu a přenesli k přístupovému betonovému schodišti, kde ho dostali do bezpečného prostoru z koryta řeky, kde už čekala posádka zdravotníků, která si muže převzala do své  péče.

Policisté provedli u čtyřiačtyřicetiletého muže orientační dechovou zkoušku, která vykázala pozitivní hodnota – 4,49 promile alkoholu v dechu. Posádka zdravotnické záchranné služby muže převezla do nemocnice k dalšímu vyšetření s předběžným zraněním - tržnou ránou na hlavě a pohmožděním celého těla.

„Podobné činy mě vždycky utvrzují v tom, že v rámci našeho krajského ředitelství slouží policisté, kteří se dokáží správně rozhodnout a umí spolu spolupracovat. Jsem rád, že mohu těmto lidem osobně poděkovat za jejich duchapřítomnost, protože právě tito kolegové dělají celému policejnímu sboru dobré jméno. I v tomto případě policisté prokázali osobní odvahu a uměli se v danou chvíli správně a rychle rozhodnout. Při záchraně lidského života se hraje vždycky o čas, a bylo tomu tak i v tomto konkrétním případě.“ uvedl na adresu pelhřimovských policistů brig gen. Mgr. Miloš Trojánek.

Pár dnů poté se jeden ze zasahujících policistů s mužem náhodně setkal ve městě. „Děkoval nám za záchranu života a pomoc a říkal, že měl tenkrát fakt hodně těžký den,“ uvedl prap. Martin Musil s tím, že se často nestává, že by lidé za nějakou pomoc poděkovali.

mjr. JUDr. Dana Čírtková, tisková mluvčí
11. červen 2024

vytisknout  e-mailem