Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

"Záchrany životů"

MŘP Ostrava - 14.10.2011 Ostravští policisté zachránili lidské životy  


Rychlá navigace v článcích: „Smrt hledal ve studené řece…“ „Respekt vůči kriminalistům…“
 


„Smrt hledal ve studené řece…“

Náročný zákrok mají za sebou policisté Obvodního oddělení policie Ostrava-střed, kteří neváhali a z chladné vody řeky Ostravice vytáhli muže, který se pravděpodobně tímto způsob rozhodl spáchat sebevraždu. Dne 10.10.2011  kolem 16.30 hodiny oznámil 29letý muž, že v řece Ostravici u Havlíčkova nábřeží v Ostravě se nachází nějaký muž. Informace byla okamžitě předána prostřednictvím radiostanic hlídkám, které se nacházely nejblíže předmětnému místu, ihned se k místu přesunuly hlídky Obvodního oddělení Ostrava-střed a Slezská Ostrava. Policisté zaregistrovali uprostřed řeky muže, zpočátku viděli pouze jeho hlavu, muž nereagoval. Nebezpečnou situaci policisté okamžitě vyhodnotili (povětrnostní podmínky nebyly příznivé, teplota vody byla nízká), policista skočil do vody a neznámého muže zachytil a doplaval s ním až ke břehu, kde muže pomohl vytáhnout z vody další policista, který rovněž skočil do vody. Policisté přivolali záchranáře a muž byl transportován do nemocnice. Mezi tím muž policistům sdělil, že se chtěl utopit nebo ukončit život v důsledku podchlazení. 35letého třesoucího se muže, jevícího známky podchlazení, předali policisté záchranářům, jeho orientační dechová zkouška vykázala pozitivní výsledek, zhruba 1,6 promile alkoholu. Muž měl vstoupit do řeky, pohybovat se v ní do té doby, než ho zhruba 300 metrů po proudu vytáhla z chladné vody policejní hlídka.
Motiv činu prověřují kriminalisté, do současnosti zjištěné informace nasvědčují verzi sebevražedného jednání muže. Jeden ze zakročujících policistů,  nstržm. Milan Kotlár k záchraně uvedl „nebyla to situace, kterou musíme řešit každý den. Muž nereagoval a navíc nechtěl být ani vytažen z vody. Nicméně po úspěšné záchraně jsme se převlékli do suchých uniforem a pokračovali jsme ve službě.“ Ale k obtížnému zákroku se vyjádřil také policista, který neváhal a do vody okamžitě skočil a k muži doplaval. Nstržm. Jan Wyrwa sdělil: „byl to moment okamžitého rozhodnutí, muže jsem už pod hladinou nějakou dobu neviděl, skočil jsem a co nejrychleji plaval k místu, kde jsem jej zaznamenal naposledy, zachytil jsem tělo se kterým jsem doplaval ke břehu, kde mi s vytažením pomohl kolega. Nepřemýšlel jsem, zda je voda studená, ani nad ničím dalším, jediné na co jsem myslel, abych ho zachránil…“ Muž, kterého policisté vytáhli z řeky, byl umístěn ve specializovaném zdravotnickém zařízení. Poděkování patří také muži, který věc oznámil.


„Respekt vůči kriminalistům…“

Krátce před 16 hodinou dne 13.10.2011 přijali ostravští policisté oznámení o možném sebevražedném jednání muže, který chce skočit z okna domu v Ostravě. Na místo vyrazili policisté Obvodního oddělení policie Ostrava-Zábřeh. Muž stál na okenním parapetu ve výšce zhruba 11 metrů a vyhrožoval skokem. Dále byli na místo povoláni hasiči, kteří instalovali nafukovací seskokovou matraci, záchranáři a také policejní vyjednavač. Odvrátit muže od úmyslu spáchat sebevraždu mohlo napomoci i navázání komunikace, muž zpočátku nereagoval a s hlídkou začal komunikovat až poté, co respektovala jeho požadavek, zajištění sušenek. Hlídka cukrovinky předala a teprve nato začal muž s policisty komunikovat. Svůj úmysl spáchat sebevraždu chtěl muž zřejmě demonstrovat také tím, že se začal převlékat na parapetu do černého oděvu. V komunikaci pokračovali policejní vyjednavači, krizová komunikace byla velmi náročná a trvala několik hodin, v komunikaci docházelo k opakovaným zvratům, nicméně nakonec měla ve vyjednávání zřejmě roli osobní znalost zúčastěných na místě. Krátce před 19.30 hodinou muž, vyhrožující sebevraždou, zaregistroval před domem ostravské kriminalisty a vyžádal kontakt s nimi. Poté, co souhlasil s faktem, že se k němu kriminalisté přiblíží, stačila zhruba minuta komunikace s ostravskými kriminalisty, které muž znal a pravděpodobně i respektoval z minulosti, kdy tito kriminalisté prověřovali další jeho protiprávní jednání. Muž slova kriminalistů respektoval, sám slezl z okna, vzal si své věci a byl policisty transportován k vyšetření.
Zásah na místě skončil zhruba po 3,5 hodinách a zúčastnily se jej zhruba dvě desítky policistů, hasičů a záchranářů.

                                                                                                     por. Bc. Gabriela Holčáková
                                                                                                     komisař, 14.10.2011
 

vytisknout  e-mailem