Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Žáci se seznámili se základy trestní odpovědnosti

JABLONEC NAD NISOU - Dnes dopoledne se v Základní škole Liberecká uskutečnila beseda pro žáky sedmých tříd. 

Dnes dopoledne se v Základní škole Liberecká v Jablonci nad Nisou uskutečnila beseda pro žáky tří sedmých tříd, kterou si pro ně připravil vedoucí Obvodního oddělení Policie České republiky Jablonec nad Nisou npor. Mgr. Bc. Roman Šípek. Společně s ním mezi žáky přišla i prap. Bc. Dagmar Bystrá, která má služební okrsek, ve kterém se škola nachází, ve své působnosti.
 
Během dvou vyučovacích hodin vedoucí oddělení uvedl přítomné žáky do základů trestní odpovědnosti a činnosti Policie České republiky. V úvodu děti seznámil s rozdělením protiprávního jednání podle právního řádu České republiky, pohovořil o historii vzniku práva a objasnil pojem slova zákon. V průběhu besedy žákům vysvětlil základy trestní odpovědnosti, v rámci kterých promluvil o jednotlivých skutkových podstatách, zavinění, věku, příčetnosti a také o okolnostech vylučujících protiprávnost. Zde také dětem připomenul důležitou větu, že „neznalost zákona neomlouvá“ a současně navázal výkladem o druzích trestů a sankcí, které mohou být uloženy nejen dospělým, ale i dětem – tedy osobám nezletilým a mladistvým. Poté žákům vysvětlil postavení subjektu při jednání s orgány Policie České republiky – poškozený, podezřelý, svědek a zúčastněná osoba.
 
Po této části besedy věnované trestní odpovědnosti npor. Šípek žákům představil práci Policie České republiky a pohovořil o uniformované i neuniformované policii. S dětmi poté besedoval o některých možnostech obrany – o bezpečném chování, obranných prostředcích, schopnosti a připravenosti se bránit. Na závěr besedy, které se zúčastnilo téměř 70 žáků, těmto nabídl možnost exkurze na Obvodní oddělení v Jablonci nad Nisou. Tímto jim dal příležitost vidět policisty přímo v praxi a poznat samotné prostředí, ve kterém policisté každodenně pracují. Tedy seznámit se osobně s tím, o čem dnes při besedě s dětmi hovořil. Celá přednáška byla připravena přiměřeně věku žáků tak, aby všichni zúčastnění pochopili ty nejzákladnější pojmy trestního práva a získali základní znalosti o činnosti Policie České republiky.
 
 
nprap. Dagmar Sochorová
17. března 2014

vytisknout  e-mailem