Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Začíná myslivecká sezóna

KRAJ - Policisté chystají preventivní kontroly na honech, zda jsou dodržovány podmínky podle zákona o zbraních 

Odbor služby pro zbraně a bezpečnostní materiál Krajského ředitelství police Královéhradeckého kraje ilustrační foto PČRupozorňuje držitele zbrojních průkazů, že před nadcházející loveckou sezónou bude opět provádět preventivní namátkové dohledy na honech se zaměřením na dodržování stanovených podmínek podle zákona o zbraních.
 
V této souvislosti upozorňuje všechny držitele zbrojních průkazů na vyskytující se nedostatky v plnění povinností držitelů, vyplývajících z § 29 zákona o zbraních, a to zejména na povinnost nahlásit do 10 pracovních dnů změny jména, příjmení, nebo místa pobytu držitele a zároveň odevzdat doklad původní, neboť v souvislosti se změnou se stává neplatným. Zároveň se vystavuje zbytečnému postihu za přestupky ve správním řízení ve věci odnětí zbrojního průkazu, když tak neučiní nebo učiní až po stanovené lhůtě.

Zároveň připomínáme všem držitelům zbrojních průkazů, že od 1.7.2014 nabude účinnost novela zákona č. 119/2002 Sb., o střelných zbraních a střelivu. Tato novela přináší 143 změn do zákona o zbraních. Nově zavádí např. institut vzdání se zbrojního průkazu, ruší se povinnost být držitelem loveckého lístku pro potřebu vydávání zbrojního průkazu skupiny C, vyhláškou ministerstva bude upraven způsob provádění zkoušky odborné způsobilosti, prodlouží se doba platnosti zbrojního průkazu z 5 na 10 let, držitel se musí podrobit zdravotní prohlídce u svého posuzující lékaře k doložení zdravotní způsobilosti každých 5 let, atd.
 
Na základě pozitivních zkušeností z minulých let se také při této změně zákona o zbraních navrhuje stanovit dobu, po kterou mohou být zbraně nebo střelivo držené bez potřebných oprávnění odevzdány do úschovy u útvaru Policie České republiky (tzv. zbraňová amnestie) bez hrozby postihu. Nově je tato možnost rozšířena na zbraně kategorie D a střelivo. Ponechána je i možnost požádat o vydání dokladů opravňujících k držení zbraně.
 
Odbor služby pro zbraně a bezpečnostní materiál informuje všechny vlastníky nebo držitele bezpečnostního materiálu na změnu právního předpisu upravujícího nakládání s věcmi využitelnými k obranným a bezpečnostním účelům na území České republiky (zákon o nakládání s bezpečnostním materiálem) a výkon státní správy v této oblasti. Původní zákon č. 310/2006 Sb. je nahrazen zákonem č. 229/2013 Sb., který nabývá účinnosti dnem 1. ledna 2014. Nakládání s bezpečnostním materiálem při podnikatelské činnosti fyzických nebo právnických osob podléhá podle nového zákona povolení (koncesi) podle živnostenského zákona a zároveň i registraci na příslušném pracovišti Odboru služby pro zbraně a bezpečnostní materiál podle místa trvalého bydliště fyzické osoby nebo sídla, jde-li o podnikatele.
V této souvislosti je potřebné upozornit na případné postihy jak fyzických osob, tak osob právnických nebo fyzicky podnikajících, jestliže nesplní své povinnosti podle § 6 odst. 1, zák. č. 229/2013 Sb. Odbor služby pro zbraně a bezpečnostní materiál bude i v nadcházejícím roce provádět kontroly nad dodržováním uložených povinností.

plk. Mgr. Miroslav Kříž
vedoucí odboru
10. 10. 2013, 13:15

vytisknout  e-mailem