Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Začíná škola, pozor na přechody!

Zlínští policisté budou v prvním týdnu bedlivě hlídat přechody u škol.  

Zlínsko – Na první dny nového školního roku se nepřipravují jen děti, ale taky policisté. Jako každý rok budeme preventivně hlídkovat u přechodů pro chodce, které se nacházejí na frekventovaných cestách u základních či středních škol ve zlínském okrese.

Každoročně navíc vybíráme přechod u jedné školy, kde proběhne akce „Zebra se za tebe nerozhlédne“, kterou Policie ČR pořádá ve spolupráci se Zdravotní pojišťovnou ministerstva vnitra. Preventivní projekt spočívá v tom, že děti policisté informují o zásadách správného přecházení pro chodce. Navíc školáci dostanou drobné upomínkové předměty s obrázkem zebry. Na zahájení letošního roku jsme pro tuto speciální akci vybrali přechod pro chodce, který vede přes frekventovanou cestu 1/55 ve Spytihněvi.


Důležitý je oční kontakt!

Akce „Zebra se za tebe nerozhlédne“ má za cíl vychovávat mladé chodce, posiluje v nich zásady pro správné přecházení vozovky a odbourává mýty o absolutní přednosti chodců na přechodech. Dětem připomínáme, že na přechody se nesmí vbíhat, protože řidiči už by nemuseli stačit dobrzdit své vozidlo, a že když zastaví auto v jednom pruhu, nemusí automaticky zastavit v pruhu vedlejším. Je tedy dobré navázat oční kontakt s řidičem a tak se ujistit, že o vás ví a můžete bezpečně přejít přes cestu.

Zároveň vyzýváme řidiče, aby pozorně sledovali dopravní značení, které upozorňuje na přechody pro chodce či místa, kde často přebíhají děti. V těchto úsecích projíždějte se zvýšenou opatrností.

vytisknout  e-mailem