Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Začínají kapsářské žně

NÁCHODSKO/JIČÍNSKO – Vánoce a kapesní krádeže. 

Ač by se mohlo zdát, že letošní Vánoce budou převážně ve znamení internetových podvodů, připomínáme i kapesní krádeže, které budou v tomto období opět přibývat. Každoročně tak zaměřujeme svoji pozornost i na místa, kde bude docházet k velké kumulaci lidí. Jako rizikové proto vyhodnocujeme tržiště, velká obchodní centra a jejich přilehlá parkoviště, turisticky atraktivní místa a další lokality.

Na policisty tak budete moci narazit v rámci jejich běžné hlídkové činnosti, kteří na potenciální pachatele působí především preventivně, ale také kriminalisty, kteří pracují latentně. Občan tak může mít pocit, že policii nikde nevidí. Opak je ale pravdou.

Občanům můžeme přispět několika preventivními radami, jak zabránit kapesní krádeži:

  • Nenechávejte peněženku, cennosti, mobilní telefon a doklady navrchu svého zavazadla, naopak ji uložte do vnitřních kapes oděvu, či na spodek tašky, kabelky apod.
  • Doklady noste odděleně od peněžní hotovosti, PIN nemějte poznamenán v blízkosti platební karty
  • Nenoste nic důležitého ve vnějších síťovaných nebo průhledných přihrádkách u batohů a batohy v prostředcích MHD, či někde v tlačenicích na zádech raději vůbec nenoste
  • Zejména muži, nenoste peníze ani doklady v zadních kapsách kalhot, kde jsou snadno dostupné
  • Pečlivě si průběžně kontrolujte, zda máte zavazadlo, kabelku, apod. stále zapnuté
  • v prostředcích MHD nebo v tlačenici noste ruku položenou na zavazadle
  • velice důkladně věnujte pozornost svému okolí a v případě, že se na vás někdo snaží tlačit, okamžitě se snažte z takového místa vzdálit

Na policisty se v těchto dnech obrátil i muž(67), který po komunikaci se skupinou mužů v Náchodě zjistil, že mu chybí peněženka. Policisté tak zahájili úkony trestního řízení pro přečin krádež, za což v případě dopadení a prokázání viny hrozí až dvouletý trest. Další případ evidují policisté na Jičínsku, kdy měla být muži(52) odcizena peněženka z bundy v restauračním zařízení.

V případě, že se stanete obětí zloděje, obraťte se neprodleně na Policii ČR. Snažte se přitom co nepřesněji vzpomenout na místo, kde ke krádeži došlo, popřípadě na popis pachatele, či pachatelů. V případě, že je Vám odcizena platební karta, co nejdříve ji u svého bankovního ústavu zablokujte.

Při nákupech přes internet velice pečlivě zvažte věrohodnost konkrétní nabídky a také případné osobní údaje, které prodejci sdělíte. Může se vám také stát, že nabízené zboží vám prodejce, přestože je řádně zaplatíte, nedodá. V takovém případě vám nezbude nic jiného, než se obrátit na policii.

por. Mgr. Lucie Konečná
28.11.2023, 11:30hod.

vytisknout  e-mailem