Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Žádost o azyl - Letiště Václava Havla Praha

Žadatel se domáhal poskytnutí informace o počtu žadatelů o azyl na Letišti Václava Havla Praha za období červen a červenec roku 2015 a seznam stížností na postup Policie ČR při vyřizování žádostí o azyl. 

Žadatel se domáhal poskytnutí následujících informací:
 
„1. Žádám tímto o seznam všech případů žádostí o azyl, které Policie České republiky obdržela v červnu a červenci 2015 od osob s afghánským a syrským občanstvím, které na území České republiky vstoupily na letišti Václava Havla v Praze. Žádám, aby v seznamu byly uvedeny tyto údaje: číslo jednací žádosti, datum přijetí žádosti, občanství a počet dotyčných osob. Pokud to nebude spojeno s mimořádně rozsáhlým vyhledáváním informací, žádám také o uvedení data příletu žadatelů.
 
2. Dále žádám o poskytnutí seznamu všech stížností na postup Policie České republiky při vyřizování žádostí o azyl těch osob, jež na území České republiky vstoupily na letišti Václava Havla v Praze, a to opět z období červen a červenec 2015. Žádám, aby tento seznam obsahoval následující údaje: číslo jednací a informaci o způsobu vyřízení stížnosti opodstatněná/neopodstatněná/dosud nevyřízená stížnost).“
 
S odkazem na ustanovení § 14 odst. 5 písm. c) zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů, policie sdělila, že žádost v bodě 1) odkládá, neboť Policie České republiky žádosti o azyl nepřijímá a ani je neeviduje; z ustanovení § 10 zák. č. 325/1999 Sb. vyplývá, že žádost se podává Ministerstvu vnitra ČR, která také celé řízení vede; požadovaná informace tak nespadá do působnosti Policie ČR, ale Ministerstva vnitra ČR, které je dle zák. č. 106/1999 Sb. samostatným povinným subjektem.
 
K bodu 2) policie žadateli sdělila, že k dnešnímu dni Policie České republiky neeviduje za červen a červenec žádnou stížnost na její postup při vyřizování žádostí o azyl osob, které vstoupily na území ČR na letišti Václava Havla v Praze.
 
por. Bc. Jana Rösslerová, 14. 9. 2015

vytisknout  e-mailem