Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Žádost o informace

Žadatel žádá informace ke spisovému materiálu 

Žádost o informace.

Žadatel zažádal o informace ke konkrétnímu spisu.

Žadatel podal žádost dle zákona č. 106/1999 Sb. o svobodném přístupu k informacím (dále jen „InfZ“), ve které žádá o informace ke konkrétnímu spisu, cituji:

„Na základě Zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím Vás žádám o zaslání písemné informace včetně rozhodnutí, které se zřejmě týká i mé osoby a to ve věci šetření případu Č.j. .., zejména potom:

uvedení datumu zahájení trestního řízení, datumu zahájení trestního stíhání konkrétní osoby/osob, uvedení spisové značky usnesení o zahájení trestního stíhání, uvedení počtu stíhaných/prověřovaných osob, uvedení typu stíhané/prověřované osoby, zda-li jde o fyzickou nebo právnickou osobu, uvedení, jestli jsou obvinění stíhaní na svobodě, vazebně nebo jako uprchlí, uvedení názvu dozorujícího státního zastupitelství, uvedení jména a příjmení dozorujícího státního zástupce, uvedení právní kvalifikace posuzovaného skutku, uvedení předpokládané škody, uvedení informace, zdali došlo k zajištění věci, podle jakého odstavce §79 Trestního řádu a kdy toto zajištění věci nabylo právní moci, uvedení počtu poškozených osob, uvedení typu poškozené osoby, zda-li jde o fyzickou nebo právnickou osobu, uvedení výše jednotlivých nároků se kterými se poškozené osoby přihlásily do trestního řízení, uvedení datumu zrušení/ odložení/zastavení trestního stíhání, uvedení datumu podání obžaloby s uvedením spisové značky dozorovaného případu, uvedení jména a příjmení státního zástupce, který obžalobu podal, uvedení názvu soudu, kterému byla obžaloba podána, uvedení jména a příjmení soudce, kterému byl případ přidělen, uvedení datumu/datumů a spisové značky/spisových značek všech rozhodnutí soudů v žalované věci, uvedení výsledku trestního řízení před soudem včetně uvedení výroku o vině a trestu, uvedení datumu pravomocného ukončení věci“.

Povinný subjekt Vám poskytuje následující informace. Ve věci bylo rozhodnuto tak, že byla dne …… odložena usnesením vydaným dle § 159a odst. 1 trestního řádu, neboť ve věci nejde o podezření z trestného činu a není na místě věc vyřídit jinak. K dalším Vašim dotazům (mimo již uvedené skutečnosti) sdělujeme, že oddělením obecné kriminality ……… bylo dne ….. zahájeno trestní řízení, které bylo vedeno pod č. j……... Posuzovaný skutek byl právně kvalifikován jako přečin ………. trestního zákoníku. V dané věci nebylo zahájeno trestní stíhání žádné osoby (z důvodu odložení věci). Povinný subjekt Vám dále sděluje, že dozorujícím státním zastupitelstvím bylo Okresní státní zastupitelství v ……, dozorujícím státním zástupcem byl ……. V dané věci nevznikla žádná škoda. Policejním orgánem nedošlo k zajištění věci podle § 79 trestního řádu. Jako poškozená vystupovala jedna fyzická osoba, která neuplatnila nárok na náhradu škody v trestním řízení. S ohledem na výše uvedené skutečnosti, kdy nebylo vedeno trestní stíhání žádné osoby, ve věci nebyla podána obžaloba, tudíž ve věci nebylo rozhodováno soudem. Poškozený v trestním řízení obdržel od policejního orgánu usnesení o odložení věci. 

Pokud budete v budoucnu přes tyto poskytnuté informace požadovat zaslání usnesení o odložení věci podle § 159a odst. 1 trestního řádu, považujeme za vhodné zmínit, že tento dokument bude povinný subjekt nucen anonymizovat (znečitelnit některé pasáže) zejména z důvodu ochrany osobních údajů a práv třetích osob. Předmětné usnesení tak nebude moci být poskytnuto v kompletním znění, v němž bylo vydáno. Pokud i přesto budete jeho kopii požadovat, je vhodné, abyste již v samotné žádosti uvedl, že požadujete anonymizovanou verzi usnesení, čímž proces vyřízení žádosti urychlíte, neboť povinný subjekt v takovém případě nevydává rozhodnutí o částečném odmítnutí žádosti (z důvodu provedené anonymizace) a žadateli zasílá pouze samotný anonymizovaný dokument.  

vytisknout  e-mailem