Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Žádost o informace k dodržování předpisů v dopravě

116483/2022 

Policie České republiky, Krajské ředitelství policie Olomouckého kraje (dále jen „povinný subjekt“), které je povinným subjektem dle § 2 odst. 1 zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon č. 106/1999 Sb.“), přijalo dne 18. srpna 2022 žádost o poskytnutí informací dle zákona č. 106/1999 Sb. Předmětem žádosti byl požadavek ve formě šesti otázek na poskytnutí informací k problematice nedodržování právních předpisů na silnicích a mostech na trase Velká Bystřice – Hlubočky - Hlubočky, část Hrubá Voda.

K žádosti sdělujeme:

  • Co konkrétně koná PČR, aby zamezila soustavnému a dlouhodobému protiprávnímu jednání přepravců?

Povinný subjekt provádí kontrolní vážení prostřednictvím svých příslušných organizačních článků po celém území Olomouckého kraje. Konkrétně v období od 1. 1. 2022 do 29. 8. 2022 bylo do výše uvedené lokality vysláno za dopravní inspektorát Olomouc a oddělení silničního dohledu Krajského ředitelství police Olomouckého kraje celkem 72 hlídek.

  • Kolik sankcí bylo v tomto roce uděleno??

V období od 1. 1. 2022 do 29. 8. 2022 bylo uděleno ze strany dopravního inspektorátu a oddělení silničního dohledu Krajského ředitelství police Olomouckého kraje v předmětném úseku 139 sankcí.

  • Byly dopravní společnosti, resp. jejich majitelé, upozorněni na popsané protiprávní jednání?

NE

  • Byl kamenolom ZAPA prokazatelně upozorněn, že se vědomě podílí na páchání přestupků dopravců?

NE

  • Pokud byl kamenolom a dopravci písemně upozorněni na vědomé porušování zákonů, resp. napomáhání, nejedná se již o trestní čin maření výkonu úředního rozhodnutí?

Viz předchozí bod

  • Upozornila PČR vlastníka komunikací Olomoucký kraj, resp. Správu silnic Olomouckého kraje, že je poškozován jejich majetek?

NE

Ve smyslu § 3 odst. 6 zákona č. 106/1999 Sb., lze k poslednímu dotazu uvést, že dle § 6 odst. 1 a odst. 2 Vyhlášky 104/1997 Sb., kterou se provádí zákon o pozemních komunikacích, prohlídku zabezpečuje vlastník nebo správce dotčené komunikace a o jejím výsledku vede záznam. Běžnou prohlídku na silnici III. třídy provádí vlastník nebo správce pozemní komunikace 1 x měsíčně. Z tohoto vyplývá, že správci komunikace, tj. Správa silnic Olomouckého kraje, p. o., je znám stav sil. III/44317.

Nad rámec výše uvedeného sdělujeme, že při zjištění protiprávního jednání jsou přestupky řidičů a provozovatelů řešeny na místě v příkazním řízení nebo jsou oznamovány do správního řízení příslušným správním orgánům.

Tímto povinný subjekt vyřídil shora uvedenou žádost ze dne 18. srpna 2022, která byla podána podle zákona č. 106/1999 Sb.

npor. Bc. Martin Dostál
vedoucí dopravního inspektorátu

vytisknout  e-mailem