Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Žádost o informace ke střelnici

Žadatel zažádal o informace týkající se provozu střelnice v Ostravě 

Dotaz žadatele a odpověď povinného subjektu:
 
Dne 2. dubna 2015 byla prostřednictví datové schránky Krajskému ředitelství policie Moravskoslezského kraje (dále jen „krajské ředitelství“) jakožto povinnému subjektu dle § 2 odst. 1 zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „InfZ“), doručena Vaše žádost z téhož dne ve znění:
 
„Obracím se na Vás s žádostí o informaci podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím týkající se střelnice Ostrava - Stará Bělá.
  • Žádám o zaslání provozního řádu Pyrotechnické služby s.r.o., IČO 286 53 301, se sídlem Plzeňská 957/400, 724 00 Ostrava, týkající se střelnice na této adrese, který jste v rámci své kompetence schválili a ve kterém jsou stanoveny limity počtu výstřelů. V případě, že v provozním řádu není uveden limit počtu výstřelů, žádám o zaslání dokumentu, který tyto limity stanoví.
  • Dále žádám o sdělení jakým způsobem byly "nakonec" rozděleny kompetence orgánů státní správy při řešení stížnosti na střelnice. Dle informací zástupce ombudsmana ČR proběhlo dne 6. 11. 2014 jednání mezi Ministerstvem vnitra ČR a Ministerstvem zdravotnictví ČR, ze kterého měla vzejít "metodika" postupu při řešení stížností na hluk ze střelnic. Žádám o zaslání této tzv. "metodiky". V případě, že tzv. "metodikou nedisponujete, žádám o přeposlání mé žádosti kompetentnímu úřadu.“
Povinný subjekt Vám poskytuje následující informace:
 
K bodu 1) Vaší žádosti Vám v příloze této odpovědi zasílám požadovaný provozní řád Střelnice Českomoravské myslivecké jednoty, OMS Ostrava, Ostrava - Stará Bělá provozovatele: Pyrotechnická služba, spol. s r.o., se sídlem Plzeňská 957/400, 724 00 Ostrava – Stará Bělá, a to spolu se dvěma dodatky ze dne 15. srpna 2014 a 15. dubna 2015, jejichž součástí jsou odborná stanoviska Zdravotního ústavu se sídlem v Ostravě, Národní referenční laboratoře pro komunální hluk. Provozní řád stanoví v bodě 4.0 písm. f) omezení pro střelbu co do maximálního počtu povolených ran.
 
K bodu 2) Vaší žádosti Vám jakožto oslovený povinný subjekt sdělujeme, že krajské ředitelství tuto část Vaší žádosti dle § 14 odst. 5 písm. c) InfZ dne 4. května 2015 odložilo, jelikož se požadovaná informace nevztahuje k jeho působnosti. Jakožto povinný subjekt ve smyslu InfZ vystupuje Policie České republiky jakožto celek. Výsledky meziresortních ujednání mezi ústředními orgány státní správy (ministerstvy) jsou uloženy u těchto orgánů, kdy zejména Ministerstvo zdravotnictví vystupuje jako orgán státní správy na úseku ochrany veřejného zdraví dle zákona 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví, ve znění pozdějších předpisů. V souladu s Vaším požadavkem a principem dobré správy byla proto žádost v této části (pod bodem 2) postoupena dne 4. května 2015 k vyřízení na Ministerstvo zdravotnictví České republiky.
 
 
Poučení:
 
Pokud se způsobem vyřízení části žádosti v bodě 2) nesouhlasíte, můžete podat stížnost dle § 16a InfZ, a to u Policie České republiky, kanceláře ředitele Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje, ul. 30. dubna 24, 728 99 Ostrava, a to ve lhůtě do 30 dnů ode dne doručení tohoto sdělení. O stížnosti bude rozhodovat Ministerstvo vnitra ČR.
 
Dodatek:
 
Sdělení k bodu č. 2) žádosti o poskytnutí informací ze dne 2. května 2015
 
K Vaší žádosti o informace dle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „InfZ“), ze dne 2. května 2015 Vám byla dne 5. května 2015 zaslána odpověď k bodu č. 1) a zároveň vyrozumění o odložení části Vaší žádosti v bodě 2) dle § 14 odst. 5 písm. c) InfZ.
 
Na základě Vašeho požadavku a v souladu s principem dobré správy vyjádřeným v hlavě II. zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů, byl bod č. 2) Vaší žádosti dne 4. května 2015 postoupen na Ministerstvo zdravotnictví České republiky k vyřízení, o čemž jste byla rovněž vyrozuměna.
 
Dne 21. května 2015 obdrželo zdejší Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje (dále jen „krajské ředitelství“) prostřednictvím datové schránky odpověď Ministerstva zdravotnictví České republiky na postoupení této části žádosti. Ministerstvo zdravotnictví České republiky krajskému ředitelství zaslalo zápis z jednání ze dne 6. listopadu 2014, ze kterého vyplývá určení kompetencí při řešení stížností na střelnice. Ze zaslané odpovědi nepřímo vyplývá, že tento dokument byl zaslán krajskému ředitelství, nikoliv Vám jakožto žadateli.
 
Přes skutečnost, že již došlo k odložení části této Vaší žádosti, jak je uvedeno výše, avšak za situace, kdy Vámi primárně oslovený povinný subjekt (krajské ředitelství) disponuje od dnešního dne požadovaným dokumentem (který v žádosti nazýváte „metodikou“) a za předpokladu, že Vám v této části pravděpodobně nebyla Ministerstvem zdravotnictví České republiky poskytnuta odpověď, krajské ředitelství Vám v příloze zasílá „Zápis z jednání k vyjasnění kompetencí orgánů ochrany veřejného zdraví při řešení stížností na střelnice“ jakožto odpověď k bodu č. 2) Vaší žádosti o informace.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

vytisknout  e-mailem