Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Žádost o informace ve vztahu k výkonu služby policisty

Zveřejnění podle ustanovení § 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb. 

Žádost zněla:

  • Zda byl policista pprap. … (…) dne …. 2021 ve službě. Pokud ano, od kolika do kolika hodin. Pokud ne, z jakého důvodu (např., na tento den mu nepřipadala služba, čerpal dovolenou atp.).
  • Zda byl policista pprap. … (…) dne … 2021 ve službě. Pokud ano, od kolika do kolika hodin. Pokud ne, z jakého důvodu (např., na tento den mu nepřipadala služba, čerpal dovolenou atp.).

Odpověď:

Povinný subjekt žádost posoudil a uvádí, že k policistům lze obecně poskytovat pouze informace týkající se samotného výkonu služby, nikoli z oblasti mimo službu. Důvodem je zákonná výluka pro neposkytnutí informace uvedená v § 8a odst. 1 InfZ, dle kterého informace týkající se osobnosti, projevů osobní povahy, soukromí fyzické osoby a osobní údaje povinný subjekt poskytne jen v souladu s právními předpisy, upravujícími jejich ochranu. V daném případě lze z těchto právních předpisů aplikovat občanský zákoník, který v § 81 a násl. upravuje ochranu osobnosti a zejména pak ochranu soukromí. Dle § 81 odst. 2 občanského zákoníku ochrany požívají zejména život a důstojnost člověka, jeho zdraví a právo žít v příznivém životním prostředí, jeho vážnost, čest soukromí a jeho projevy osobní povahy. Podle § 86 občanského zákoníku pak nikdo nesmí zasáhnout do soukromí jiného, nemá-li k tomu zákonný důvod. Vyřizování žádosti o informace takovýmto zákonným titulem pro prolomení práva na ochranu soukromí není.  Proto k Vaší žádosti povinný subjekt sděluje, že

  • dne … 2021 policista nebyl ve službě,
  • dne … 2021 policista byl ve službě v době od … do …

vytisknout  e-mailem