Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Žádost o informace ze spisů

Zveřejnění podle ustanovení § 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb. 

Žádost zněla:

„Vážení,

od roku 2019 do r. 2021 Policie ČR, Krajské ředitelství policie MS kraje, …, několikráte prověřovala podněty …, člena …, ve věci údajné trestné činnosti …,  naposledy v souvislosti s měřením rychlosti.

Vzhledem k tomu, že … nemá zpětnou vazbu, jakým způsobem byly veškeré podněty vyřízeny, žádáme o poskytnutí informace podle zákona č. 106/1999 Sb., k jakým konkrétním závěrům Policie ČR při svém šetření dospěla ve věci podnětů učiněných … a dále žádáme o poskytnutí kopií oznámení o trestném činu a kopií případných rozhodnutí, usnesení, či jiných opatření ve věci, a to v elektronické formě na e-mail: ….

Veškeré požadované informace žádáme poskytnout v anonymizované podobě, tj. netrváme na formálním vydání rozhodnutí o odmítnutí části žádosti dle ustanovení § 15 odst. 1 zákona č. 106/1999 Sb., z důvodu ochrany osobních údajů obsažených v poskytnutých informacích a dokumentech.“

Odpověď:

Povinný subjekt žádost posoudil a sděluje, že od roku 2019 do roku 2021 oddělení … krajského ředitelství řešilo celkem tři oznámení … ve vztahu k …. V roce 2019 bylo na základě oznámení … prováděno prověřování pod č. j. …, kdy ve věci bylo vydáno usnesení o odložení věci dle § 159a odst. 1 trestního řádu datované …. Toto Vám bylo doručeno do datové schránky dne … oddělením … a máte jej tedy k dispozici.

V příloze Vám zasíláme dva dokumenty, které jsou konečnými opatřeními ve věci oznámení …, a to Uložení věci vedené pod č. j… ze dne … a Usnesení o odložení věci dle § 159a odst. 1 trestního řádu ze dne … ve věci vedené pod č. j. …. Dokumenty jsou ve Vámi požadované anonymizované podobě. Anonymizace byla provedena s přihlédnutím k výlukám z poskytování informací uvedeným v InfZ, zejména ve vztahu k jeho ustanovením § 7 -11. Jednalo se zejména o osobní údaje a projevy osobní povahy osob podávajících vysvětlení. Rovněž bylo při anonymizaci specificky zohledněno, že žadatel, resp. osoba jednající v jeho zastoupení - … s ohledem na své postavení má znalost některých informací či možnost je z pozice své funkce dohledat.

Co se týče kopií oznámení o trestném činu, s ohledem na ustanovení § 11 odst. 2 písm. a) InfZ Vám toto povinný subjekt nemůže poskytnout. Z ustanovení tohoto paragrafu plyne povinnému subjektu povinnost neposkytnout informaci vzniklou bez použití veřejných prostředků, která byla předána osobou, jíž takovou povinnost zákon neukládá, pokud nesdělila, že s poskytnutím informace souhlasí.

V případě předmětných dokumentů (oznámení …) vznikla informace pouhým doručením podnětu na Okresní státní zastupitelství v … či na oddělení … krajského ředitelství, tedy bez angažovanosti těchto subjektů, jakož i bez použití veřejných prostředků. Povinný subjekt obdržel informace obsažené v dokumentu … na základě jeho samotné iniciativy, aniž by mu to bylo uloženo přímo zákonem či na základě zákona. Zároveň v tomto případě dotčená osoba neudělila výslovný souhlas k případnému poskytnutí takovéto informace povinným subjektem žadateli.

vytisknout  e-mailem