Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Žádost o kopie dokumentů a celého spisového materiálu

Zveřejnění podle ustanovení § 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb. (41770/2024) 

Policie České republiky, Krajské ředitelství policie Olomouckého kraje (dále jen „povinný subjekt“), které je povinným subjektem dle § 2 odst. 1 zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu
k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon č. 106/1999 Sb.“), obdrželo dne
19. března 2024 žádost o poskytnutí informací dle zákona č. 106/1999 Sb. V rámci žádosti, která navazuje na předchozí žádost ze dne 1. března 2023 (č. j. …………………………) v souvislosti s šetřením chovu psa na adrese ………………………………….., požadujete jednak zaslání protokolu s diagnózou veterináře, dále zaslání celého anonymizovaného spisu
a anonymizovaného záznamu o podání vysvětlení.

K žádosti sdělujeme následující:

K požadavku na zaslání protokolu, který obsahuje diagnózu veterináře, sděluji, že dokument, anonymizovaný v souladu s příslušnými právními předpisy, obsahující požadované informace k předmětu věci tvoří přílohu tohoto přípisu. Žádným jiným dokumentem povinný subjekt nedisponuje.

Doprovodná informace dle ustanovení § 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb:
Žadateli byla poskytnuta kopie/sken analogového dokumentu. Povinný subjekt dokument obdržel pouze v listinné podobě, a proto není možné jej zveřejnit způsobem umožňujícím dálkový přístup ve strojově čitelném formátu.

K požadavku na zaslání kompletního anonymizovaného spisového materiálu k předmětné věci, což v sobě zahrnuje i záznam o podání vysvětlení, v souladu s § 37 odst. 1 zákona č. 500/2004 Sb., správního řádu (dále jen „správní řád“), sděluji, že tyto požadavky byly souhrnně posouzeny a vyhodnoceny jako žádost o nahlížení do spisu dle správního řádu, neboť požadujete kompletní spisový materiál, na což se zákon č. 106/1999 Sb. nevztahuje.

Zákon č. 106/1999 Sb. se nevztahuje na poskytování informací, pokud jejich poskytování upravuje zvláštní zákon, zejména vyřízení žádosti a způsob poskytnutí informací. Institut nahlížení do spisu dle § 38 správního řádu splňuje, mj. i dle aktuální judikatury (např. rozhodnutí Nejvyššího správního soudu č. j. 7 As 124/2017 – 21), náležitosti stanovené § 2 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb. Rozhodnutí ve smyslu zákona č. 106/1999 Sb. se nevydává, neboť se nejedná o žádost podle zákona č. 106/1999 Sb.

K tomu je nicméně nutné dále uvést, že na předmětný spisový materiál se nevztahuje ani samotný správní řád a ustanovení § 38 o nahlížení do spisu, neboť orgán policie, který vede předmětný spisový materiál, zde nevystupuje v pozici správního orgánu; správní řízení zahajuje případně až příslušný správní orgán, který i zakládá spis dle správního řádu. Ustanovení správního řádu o zakládání spisu (§ 17) a tedy i o nahlížení do něj (§ 38) se tedy na tuto tzv. předprocesní fázi vykonávanou orgánem policie, na kterou se aplikuje část čtvrtá správního řádu (postup před zahájením řízení), nevztahují. Jinými slovy orgán policie nevede řízení ve smyslu § 9 správního řádu a v takovém případě nelze ani určit případné jeho účastníky a dovozovat tak jejich právo na nahlížení do spisu. Toto obdobně platí i pro věci odložené z moci úřední.

S ohledem na výše uvedené tedy sděluji, že spisový materiál není možné bez dalšího zpřístupnit. V souladu s vnitřními pokyny, které upravují nahlížení do spisů zpracovaných za účelem případného oznámení přestupku (předání věci) sděluji, že pokud doložíte nebo prokážete právní zájem nebo jiný vážný důvod, který by ospravedlňoval k přístupu k předmětnému spisovému materiálu (např. soudní řízení o náhradě škody), obraťte se cestou krajského ředitelství na obvodní oddělení Hranice, Územní odbor Přerov, Purgešova 2, Hranice 753 01, kde je předmětný spisový materiál veden a kde bude případná žádost o nahlížení včetně uvedených důvodů posuzována. V opačném případě považuje povinný subjekt žádost za vyřízenou.

Tímto povinný subjekt vyřídil shora uvedenou žádost ze dne 19. března 2024, která byla podána podle zákona č. 106/1999 Sb.

plk. Mgr. Bc. Michaela Sedláčková
3. dubna 2024

vytisknout  e-mailem