Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Zadrželi jsme pětici výrobců drog

HODONÍNSKO: Ozbrojeného pachatele zadržela přímo zásahová jednotka. 

Kriminalisté z hodonínského toxitýmu obvinili pětici pachatelů, kteří na Hodonínsku aktivně vyráběli pervitin nebo se na této výrobě a další distribuci podíleli. V případu byla nutná několikaměsíční příprava spojená se sbíráním informací a důkazního materiálu. Tato skupina byla dobře organizována. Zatímco někteří pouze obstarávali prekurzory a léčiva k výrobě, další pak vyráběli drogu a následně distribuovali. V případu různým způsobem figurují tyto osoby:

 

  1. Výrobce        28 let
  2. Partnerka      28 let

  3. Pomocník      33 let
  4. Nákupčí 1.     21 let
  5. Nákupčí 2.     27 let

Hlavním organizátorem a výrobcem byl osmadvacetiletý muž z Kyjovska, který podle našich poznatků a zjištění vyráběl drogu třikrát až čtyřikrát týdně v rozsahu 20 až 70 gramů na jeden var. Přitom již v roce 2012 byl realizován za stejnou trestnou činnost. Mezitím si stačil odpykat vězení za násilnou a majetkovou trestnou činnost. Bezprostředně po propuštění v lednu 2013 se začal opět věnovat výrobě a distribuci drog. Distribuce vyrobeného pervitinu probíhala především v kyjovských hernách, kam si jezdili narkomani z celého Hodonínska, ale také z Břeclavska a Vyškovska. Týdně si tento výrobce mohl prodejem drog přijít až na 100tisíc korun. Zajímavostí však je, že v podstatě neměl žádný majetek a všechny utržené peníze prohrál ve výherních automatech výše zmiňovaných heren. I přes desetitisícové až statisícové příjmy neměl ani na zaplacení ubytování.

Jeho partnerka a pomocník mu ve výrobě drog aktivně pomáhali nebo zajišťovali pomůcky, chemikálie a prostory potřebné pro výrobu. Za tuto činnosti pak dostávali část vyrobené drogy. Při domovních prohlídkách u těchto osob byly posléze nalezeny předměty a chemikálie sloužící k výrobě pervitinu a dvě kompletní varny. U partnerky pak bylo ještě navíc nalezeno téměř 200gramů sušené marihuany.

Oba nákupčí se na samotné výrobě nepodíleli. Byli však důležitým článkem v samotném procesu, protože zajišťovali financování a nákup léčiv potřebných na výrobu. Pro tyto léky jezdili na Slovensko do předem domluvených lékáren, kde měl své kontakty starší z nákupčích. Nákupy financoval mladší z nich a jako svůj podíl pak z celkového vyrobeného množství inkasoval polovinu vyrobené dávky. Tuto drogu užíval ke své potřebě, ale také dále distribuoval.

Po několikaměsíčním rozpracování a sbírání důkazního materiálu proti těmto osobám došlo k samotné realizaci a zadržení všech pěti osob na různých místech našeho regionu. Zákrok musel být dopředu dopodrobna a precizně naplánován a vyžadoval velkou dávku pečlivé přípravy ze stran zasahujících kriminalistů. Výrobce byl totiž podle našich dosavadních poznatků velmi obezřetný a často měnil místa, kde k výrobě docházelo. Nedalo se proto předem určit kdy a kde k výrobě dojde a kudy povede jeho cesta.

Zadržení samotného výrobce bylo nejproblematičtější. Hrozilo totiž reálné nebezpečí, že může být ozbrojen a při zadržení by se mohl aktivně bránit. K jeho zadržení jsme si tedy přizvali zásahovou jednotku (videoukázka), jejíž členové provedli v brzkých ranních hodinách profesionální zákrok proti jedoucímu vozidlu, ve kterém výrobce cestoval i s 22 gramy právě vyrobené drogy. Jak se ukázalo, naše informace byly správné. U tohoto muže policisté nalezli dvě střelné zbraně, nůž, boxer a teleskopický obušek (videoukázka). Další čtyři osoby již byly zadrženy kriminalisty v průběhu dne. Při domovní prohlídce u partnerky pak byla nalezena další střelná zbraň.

Na samotném případu se od začátku až po konečnou realizaci podílela přibližně třicítka policistů. Všechny osoby jsou obviněny z trestného činu Nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Výrobci za opakované obvinění pro výrobu drog hrozí až deset let odnětí svobody a je stíhán vazebně, všem ostatním pak polovina tohoto trestu a jsou stíháni na svobodě.

O tom jak citlivou ránu jsme drogovému podsvětí zasadili, svědčí poznatky o současném nedostatku a problematickém shánění pervitinu na Kyjovsku a blízkém okolí.


 

por. Bc Petr Zámečník, 13. 1. 2014

vytisknout  e-mailem