Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Zadržen bezprostředně po činu

Tábor – Drzost a agresivita pachatelů roste. (Hlasová schránka 974 238 116) 

Krátce před jedenáctou hodinou dopolední úterý dne 14. října 2014 se na Budějovické ulici v Táboře rozhodl mladík (24) okrást řidiče nákladního vozidla, který zde právě vykládal zboží. Ve chvíli, kdy se řidič nacházel u nákladového prostoru, vnikl do neuzamčené kabiny, ze které odcizil zde zanechaný mobilní telefon a aktovku s osobními doklady a finanční hotovostí.
Řidič si ho všiml, tašku mu vytrhl a hodlal zloděje zadržet. Jeho snahu však pachatel rázně ukončil strohým konstatováním: „Pusť mě, mám nůž“. Načež se řidiči vytrhl a snažil se z místa zmizet. V tu chvíli však kolem projížděla „nehodovka“ táborských dopravních policistů. Ti si incidentu všimli a okamžitě zakročili. Po krátkém pronásledování zloděje zadrželi a přivedli zpět i s ukradeným telefonem.
Případ si převzali policisté táborského obvodního oddělení. Následným šetřením zjistili, že pachatelem je recidivista z Písku, který má i přes svůj nízký věk již bohatě popsaný trestní rejstřík. Nůž, kterým vyhrožoval, měl skutečně při sobě. V případě, že by mu krádež vyšla, by napadenému řidiči způsobil škodu ve výši 12 500 korun.  
Mladíka tak opět čeká soud. Táborští policisté případ zpracují ve zkráceném přípravném řízení. Do čtrnácti dnů by si tak pachatel mohl vyslechnout svůj ortel, který může dosáhnout až trestu odnětí svobody na dobu až dvou let.
Pro řidiče nákladních automobilů budiž tento případ ponaučením, že kabinu vozu je třeba zamykat a cennosti je vhodnější mít vždy při sobě. Rovněž zákrok proti pachateli je mnohdy bezpečnější nechat na policistech, kteří jsou na takového situace vycvičeni a vyzbrojeni. Pachatelé takovýchto skutků jsou mnohdy osoby závislé na omamných či psychotropních látkách a jejich jednání je nepředvídatelné a nebezpečné.       
  
por. Mgr. Miroslav Doubek   ta.pis@pcr.cz
16. října 2014
 
 

vytisknout  e-mailem