Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Zadržení kopáči

České Budějovice - "Hledači vltavínů" bezostyšně rozrývají lesy, pole a zahrady. 

Problémy s kopáči vltavínů řeší policisté na Českobudějovicku velmi často. Jeden z posledních případů vyšetřují z minulého pátku policisté obvodního oddělení Boršov nad Vltavou. Ti nad ránem přijali oznámení o pohybu cizích osob na zahradě rodinného domu v katastru obce Vrábče. Po příjezdu na místo se policejní hlídka spojila s oznamovatelem a poté provedla kontrolu zahrady, kde v zadní části uviděla skupinku tří osob, kteří se při spatření policistů dali na útěk. Za krátkou dobu však byli dostiženi a po vytěžení doznali, že se snažili vykopat nějaké vltavíny. To se jim však nepovedlo a po dohodě se vrátili zpět na místo, kde vyhloubené jámy vlastními prostředky zasypali a tím takřka dali zahradu do původního stavu.

Případ bude dále předán do správního řízení místně příslušné obce s rozšířenou působností.

V posledních několika desetiletí „sužují“ kopáči vltavínů mnoho lokalit Jihočeského kraje. Osudné kopání se stalo muži středního věku v roce 2015, kdy jej koncem července zasypal hlinitopísčitý materiál nedaleko obce Nesměň na Českobudějovicku. V některých lesních lokalitách na Prachaticku musely firmy zcela odtěžit povrchový terén, aby se zabránilo dalšímu devastování krajiny.

Hledači „měsíčního kamene“ si neuvědomují, že svým protiprávním jednáním ohrožují nejenom sebe, ale další osoby, které se v lokalitách pohybují.

por. Bc. Milan Bajcura, krpc.pio@pcr.cz

11. července 2017    

vytisknout  e-mailem