Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Zadrženi prodejci pervitinu

LIBERECKÝ KRAJ - Dvě osoby jsou ve vazbě. 

Krajští kriminalisté ve spolupráci s kriminalisty z Územního odboru Liberec, kteří se zabývají odhalováním kriminality na úseku drog, zadrželi trojici – dvě ženy a jednoho muže – kteří se zabývali distribucí metamfetaminu (pervitinu).Všechny osoby, ženy ve věku 22 a 30 let a 32letý muž, pocházejí z Liberecka, jsou nezaměstnaní a ani jeden z nich nebyl v minulosti za delikty spojené s distribucí drog vyšetřován, ani souzen. Ani jeden z nich nepocházel z asociálního prostředí.

Skupina pachatelů se zabývala distribucí metamfetaminu (pervitinu), kterým „zásobovala“ kromě Semil celý Liberecký kraj (tedy Liberecko – zde zejména Hrádecko, Jablonecko a Českolipsko). 32letý muž a 22letá žena byli tzv. pouličními dealery, na vyšší úrovni byla v této hierarchii 30letá žena, která byla jakousi hlavní distributorkou.

Trojice obviněných drogu nakupovala od výrobců pervitinu, tu následně „naředila“ a obratem prodala, samozřejmě o několik stovek dráž, koncovým uživatelům. Kriminalistům se podařilo zadokumentovat rozsáhlou trestnou činnost obviněných již od letních měsíců roku 2006 do února 2011. Za tuto dobu měla trojice prodat bezmála 2,7 kg pervitinu, přičemž průměrná cena se na „drogovém trhu“ pohybuje kolem jednoho tisíce korun za jeden gram.

Penězi utrženými z prodeje drog pokrývala trojice své běžné životní náklady. Někteří z odběratelů ale nemuseli za drogu platit penězi, ale pervitin jim byl poskytnut za „protislužbu“. 32letý obviněný měl totiž platný zákaz řízení motorových vozidel, a proto dal některým uživatelům dávku pervitinu za protislužbu – svezení na místa „schůzek se zákazníkem“.

Kromě distributorů zadokumentovali kriminalisté také osoby, které si od trojice pervitin kupovaly. Zatím je jich 55 a v převážné většině se jedná o osoby dospělé, ovšem blízké věku mladistvých (věk zhruba 80% odběratelů je mezi ročníky 1988 a 1992) . Počet odběratelů není ale v žádném případě konečný. Vyšetřování stále pokračuje a kriminalisté odhadují, že počet těch, kteří od obviněných pervitin kupovali, se bude blížit stovce.            

Všichni pachatelé jsou stíháni pro zvlášť závažný zločin nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy dle § 283 odstavce 1, 3 trestního zákoníku, kdy pachatelům hrozí v případě prokázání viny trest odnětí svobody v rozsahu osmi až dvanácti let. Vazebně je stíhán 32letý muž a 22letá žena. Další žena z trojice je vyšetřována na svobodě. V době zadržení byla v sedmém měsíci těhotenství.

Vyšetřováním tohoto případu práce kriminalistů ovšem v žádném případě nekončí, neboť šetří další obdobně rozsáhlé případy distribuce drog v Libereckém kraji.


mjr. Bc. Vlasta Suchánková
3. 6. 2011

 

Odkazy do noveho okna

Zadržení_1

Zadržení_1 

Detailní náhled

Zadržení_2

Zadržení_2 

Detailní náhled

Zadržení_3

Zadržení_3 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem