Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Zadržení sedmi běženců z Gruzie

Mikulov - při schengenském pátrání policisté zadrželi skupinu nelegálních migrantů z Gruzie a jednoho mladého, nic netušícího Slovince 

Dnes 12. srpna 2009 před polednem prováděli policisté inspektorátu cizinecké policie Břeclav nedaleko bývalého hraničního přechodu Mikulov takzvané schengenské pátrání. Mezi vytipovaná vozidla které si policisté vybrali kontrole patřilo vozidlo Fiat Tempra s polskou registrační značkou.
 
Osádku vozidla tvořili čtyři muži, dvě ženy ve věku dvacet pět až třicet let a dvě nezletilé děti do jednoho roku, všichni státní příslušníci Gruzie s výjimkou nejmladšího z mužů, jednalo se o studenta ze Slovinska.
 
Při podání vysvětlení vyšlo najevo, že mladý Slovinec stopoval u čerpací stanice Agip, protože cestuje po Evropě a právě běženci z Gruzie mu nabídli svezení, dle svých slov, aby nebyli nápadní. Tuto skutečnost jsme ověřili i pomocí kamerového systému na čerpací stanici. Souvislost s běženci a Slovincem byla vyloučena a byl již propuštěn.
 
Vozidlo řídil jeden z Gruzínců, přičemž nejen, že je nelegálně na našem území, ale dokonce nevlastní řidičské oprávnění a vozidlo, ve kterém přijeli je v žalostném technickém stavu.
 
Všichni cizinci jsou žadatelé o mezinárodní ochranu v Polsku a nemají žádné cestovní doklady, pouze azylové průkazy vydané v Polsku.
 
Jelikož se všichni cizinci pohybovali na našem území neoprávněně, bylo s nimi bylo zahájeno správní řízení ve věci vyhoštění z území České republiky. Budou umístěni do zařízení pro zajištění cizinců a podle mezinárodní smlouvy je čeká předání zpět do Polska.
 
Policisté rovněž dále prověřují, zda řidič nenaplnil znaky trestného činu organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice. Řidič však bude navíc trestně stíhán pro trestný čin řízení motorového vozidla bez řidičského průkazu.
 
Dosud jsme se setkávali s běženci z Ruska, především z oblasti Čečenska, s takto početnou skupinou gruzínských běženců jsme se po vstupu Česka do Schengenského prostoru nesetkali.
 
komisař Roman Pittner
mluvčí cizinecké policie Brno

vytisknout  e-mailem