Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Zadržený muž byl předán do ČR

Na základě evropského zatýkacího rozkazu byl německými policejními orgány zadržen hledaný Marek Podlipný. Dne 18. května 2011 byl předán do České republiky. 

Policisté po tomto 36letém muži, pravomocně odsouzeném za rozsáhlou hospodářskou trestnou činnost, pátrali více než dva a půl roku. Kromě příkazu k dodání do výkonu trestu odnětí svobody na něho soud v roce 2010 vydal i evropský zatýkací rozkaz. Podle poznatků, které měli policisté k dispozici, se měl Marek Podlipný zdržovat mimo naše území. To se také potvrdilo.
 
Díky úspěšné mezinárodní policejní spolupráci s německými kolegy se podařilo Podlipného vypátrat, zadržet a předat do České republiky. Na hraničním přechodu Rozvadov – Waidhaus si jej převzali policisté z eskortní skupiny Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje. Následně byl předán orgánům Vězeňské služby ČR k nástupu výkonu trestu odnětí svobody, ke kterému byl v minulosti pravomocně odsouzen a kterému se od roku 2009 vyhýbal.

Za loňský rok bylo na základě evropského zatýkacího rozkazu předáno do České republiky ze zahraniční 289 osob. Naši policisté předali v roce 2010 kolegům z jiných evropských států 329 zadržených.
 
Národní centrála SIRENE Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování Policejního prezidia ČR, do jejíž problematiky pátrání v rámci Schengenského informačního systému patří, eviduje za letošek už 112 úspěšných zásahů vůči hledaným osobám na žádost našich policistů v cizině, 132 na území České republiky pro orgány jiných států.
 
 
kpt. Mgr. Jan Melša
tiskový mluvčí Policejního prezidia ČR
19.05.2011

vytisknout  e-mailem