Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Zaměřeno na autobusy a nákladní dopravu

Další týdenní dopravně bezpečnostní akce je u konce. 

V minulém týdnu se i na území České republiky uskutečnila další z celoevropských dopravně bezpečnostních akcí pod hlavičkou mezinárodní organizace TISPOL, tentokrát se zaměřením na kontrolu nákladní a autobusové dopravy.

Do týdenní akce se zapojilo více než 700 policistů z řad dopravní, pořádkové a cizinecké policie a dalších 100 osob z celních úřadů, krajských úřadů a dalších orgánů samospráv. Policejní kontrole se tak během týdne podrobilo celkem 5 516 vozidel. Policisté zjistili celkem 1 394 přestupků, kdy 1 123 vyřešili na místě v blokovém řízení a 271 oznámili k projednání příslušným orgánům obcí s rozšířenou působností.

Kontroly nákladní dopravy
Policisté zastavili ke kontrole 1 341 nákladních automobilů z České republiky, 647 z EU a dalších 49 ze třetích zemí. U celkem 358 nákladních automobilů bylo zjištěno porušení zákona, 33 z nich policisté zakázali další jízdu. 105 řidičů nákladních automobilů nedodrželo doby řízení, odpočinku a bezpečnostních přestávek, ve 14 případech jsme zjistili manipulaci s kontrolním zařízením (tachografem) a paměťovými kartami. Nevyhovující technický stav nákladních automobilů hlídky zjistili ve 211 případech, 36 vozidel bylo přetížených a 31 řidičů mělo nesprávně zajištěný náklad. Dalších 8 řidičů nákladních automobilů policisté přistihli při řízení pod vlivem alkoholu.

Kontroly autobusové dopravy
Policejní kontrolou prošlo v průběhu minulého týdne 141 českých autobusů, 72 z evropských zemí. Porušení zákona hlídky odhalily ve 28 případech. Nejčastěji se zjištěná porušení týkala opět oblasti sociálních předpisů. 14 autobusů bylo ve špatném technickém stavu.  

Další celoevropské akce se čeští policisté budou účastnit v průběhu srpna, kdy v týdnu od 17. 8. zacílí svou pozornost na dodržování rychlostních limitů. Po ukončení třítýdenní dopravně bezpečnostní akce vyhlášené policejním prezidentem na začátek prázdnin tak policisté s dohledem na silniční provoz rozhodně nepolevují. Krom celorepublikových a celoevropských dopravně bezpečnostních akcí realizujeme regionální opatření ve vztahu ke konkrétním specifikům jednotlivých krajů. K dohledu na silniční provoz využíváme jak vozidla pro skrytý dohled, tak i vozidla v barvách Policie ČR.

28. července 2015
kpt. Bc. Jozef Bocán
tiskový mluvčí, Policejní prezidium ČR   

vytisknout  e-mailem