Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Zaměřeno na rychlost! Policie byla opět v akci.

PRAHA VENKOV – ZÁPAD – Zdejší dopravní policisté měli napilno. Zapojili se do celorepublikové dopravní akce zaměřené na rychlost a zjistili 6 takových přestupků. 

Po celé republice začátkem prázdnin přicházejí na řadu ještě častější kontroly na silnicích než v jejich průběhu. Minulý čtvrtek proběhla speciální kontrola zaměřená na dodržování stanovené rychlosti jízdy. Na území zdejšího územního odboru tomu nebylo jinak. Do akce se zapojili dva dopravní policisté, kteří zkontrolovali 14 vozidel, z nichž u šesti řidičů zjistili přestupky překročení nejvyšší povolené rychlosti, které na místě vyřešili v příkazním řízení udělením pokut v celkové výši 10.000 Kč. Tentokrát se porušení dopravních předpisů dopustili pouze řidiči osobních vozidel.  

Nepřiměřená rychlost přitom bývá jednou z nejčastějších příčin dopravních nehod. Řidič musí přizpůsobit rychlost jízdy nejen svým schopnostem, ale také vozidlu, nákladu, stavu komunikace a povětrnostním podmínkám.

Od počátku letošního roku došlo na území zdejšího odboru k 448 dopravním nehodám, z toho 85 bylo způsobeno právě nepřiměřenou rychlostí. Při těchto nehodách bylo 29 osob lehce zraněno a 1 osoba zemřela. Oproti minulému roku za stejné období nehod ubylo a následky jsou menší. Celkem došlo k 484 dopravním nehodám, z toho 84 bylo způsobeno nepřiměřenou rychlostí. Při nich byly 2 osoby usmrceny, 2 těžce zraněny a 43 osob bylo zraněno lehce.

Pár rad na závěr

  • respektujte dopravní značení, které určuje maximální povolenou rychlost,
  • udržujte bezpečný odstup od vozidla před vámi, získáte dostatek času a prostoru na reakci v případě nečekaného zpomalení nebo zastavení,
  • věnujte pozornost okolí, klíčové jsou zejména úseky s přechody pro chodce, křižovatkami aj.
  • přizpůsobte rychlost povětrnostním podmínkám, stavu vozovky a hustotě provozu (v létě jsou to například přívalové deště, oslňující slunce),
  • plánujte a dodržujte časový rozvrh tak, abyste měli dostatek času na dojezd do cíle bez nutnosti spěchat a riskovat překročení rychlostních limitů.

Dodržováním těchto doporučení nejenže přispějete ke své vlastní bezpečnosti, ale také k bezpečnosti všech ostatních účastníků silničního provozu. Bezpečná jízda je klíčová pro prevenci dopravních nehod a zajištění hladkého a bezpečného provozu na silnicích.

Proto sundejte nohu z plynu, jezděte s opatrností, předvídejte a věnujte se řízení, ať dojedete v pořádku nejen Vy, ale i ostatní.

por. Mgr. Mgr. Anna Štisová, MBA
Územní odbor Praha venkov – ZÁPAD
8. července 2024

Odkazy do noveho okna

silniční kontrola

silniční kontrola 

Detailní náhled

silniční kontrola

silniční kontrola 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem