Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Zaměřili jsme se na zranitelné účastníky silničního provozu

BEROUNSKO – Konec prázdnin ve znamení zvýšeného silničního dohledu. 

Na Středočeských silnicích probíhala ve dnech 23. a 24. srpna rozsáhlá dopravně bezpečnostní akce. K této akci se připojili i berounští policisté, kteří se v rámci kontrol, zaměřili především na zranitelné účastníky silničního provozu. Pod drobnohled se tak policistům dostali chodci, cyklisté a motorkáři, u kterých hlídky kontrolovaly zejména dodržování jejich povinností vyplývajících ze zákona o silničním provozu.

Berounští policisté se k dopravním kontrolám připojili ve čtvrtek 24. srpna. Během akce policisté zkontrolovali téměř 60 vozidel a dalších účastníků silničního provozu, přičemž u 10 z nich zjistili překročení zákona.

V příkazním řízení vyřešili celkem 7 přestupků, další 3 přestupky policisté oznámili příslušnému správnímu orgánu. Nejčastěji řidiči porušili povinnost být za jízdy připoután, v dalším případě policisté odhalili řidiče, který řídil pod vlivem omamných látek. V 1 případě policisté zjistili u řidiče nevyhovující technický stav vozidla, dále držení mobilního telefonu při jízdě.

Velmi zarážející byla kontrola řidiče, který vezl dítě, které nebylo za jízdy umístěno v zádržném systému ani nijak jinak bezpečně připoutáno.

Jak je to s „malými pasažéry“ a dětskými autosedačkami?

  • Zádržné systémy jsou určené pro děti, které měří méně než 150 cm a váží méně než 36 kg. Dětskou autosedačku vždy vybírejte s dítětem tak, aby se v něm cítilo dobře, a aby sedačka byla vhodné velikosti odpovídající vzrůstu a váze dítěte.
  • Na zádržných systémech doporučujeme pokud možno nešetřit a pečlivě vybírat z těch kvalitních, které jsou schválené s patřičnou homologací. Pakliže si nejste s výběrem sedačky pro vaši ratolest jistí, doporučujeme vyhledat výsledky crashtestů dětských zádržných systémů, které by vám mohly usnadnit výběr tohoto důležitého bezpečnostního prvku.
  • Pro ukotvení sedačky do vozidla, byl vyvinut systém isofix. Jedná se o bezpečnostní konstrukci, která umožňuje pevné připojení dětské autosedačky na sedadlech vozidla. Pomocí tohoto systému, se sedačka jednoduše zacvakne a tím se pevně připojí ke karosérii vozidla. Při výběru vozidla je vhodné se ptát, zda vozidlo tuto možnost má. Jedná se o bezpečnější možnost, než sedačka, která je „pouze obmotaná“ bezpečnostním pásem. Při instalaci dětské sedačky dodržujete nejen její návod, ale také návod výrobce vozidla.
  • Dítě by mělo sedět v sedačce tak, aby její ochranné části byly nastavené přímo na výšku dítěte. S růstem dítěte skutečně kontrolujte, zda jsou tyto části ve správných polohách. Dítě musí být upoutáno pevně, pás nesmí být volný a různě překroucený.
  • Nikdy dítě nepřevážejte na klíně! V případě dopravní nehody, jej nemáte šanci udržet a výsledky takového hazardu, jsou vždy fatální.
  • Dítě převážejte bezpečně, i když jedete pouze na krátkou vzdálenost.

Veškeré informace k účastníkům silničního provozu najdete a ucelených a přehledných stránkách BESIPu.

nprap. Simona Vacherlohnová
preventistka PČR ÚO Beroun
5. září 2023

vytisknout  e-mailem