Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Zamotaný případ

TEPLICKO - Telefon šel "z ruky do ruky"; Odnesli alkohol a další zprávy.  

Zamotaný případ

     Vyšetřování „zamotaného“ případu v těchto dnech ukončují tepličtí kriminalisté. Vše začalo začátkem března loňského roku a to oznámením muže, který se obrátil na policii s podezřením, že neznámý pachatel využil jeho podnapilosti a odcizil mu z kapsy mobilní telefon. Provedeným prověřováním se ukázalo, že mobil mu nikdo neukradl, ale že ho zřejmě ztratil na ulici před diskotékou, kde ho našla dvacetiletá slečna. Ta si telefon několik týdnů ponechala, i ona o něj ale přišla, protože jí během návštěvy restaurace zmizel z kabelky. Jak později policisté zjistili, telefon po nějaké době prodal do zastavárny 21letý muž z Teplic.

     Všechny tyto informace postupně vycházely najevo v průběhu vyšetřování, mladá žena, který mobil jako první našla, byla proto na základě získaných důkazů obviněna z přečinu zatajení nálezu. Vzhledem k tomu, že škodu za mobilní telefon v plné výši jeho původnímu majiteli uhradila, plně spolupracovala s orgány činnými v trestním řízení a s přihlédnutím k jejímu dosavadnímu bezproblémovému životu, navrhli policisté státnímu zástupci podmíněné zastavení jejího trestního stíhání. Slečna se tak trestu vyhnula, to však neplatí u mladého muže, který dal mobil do zastavárny. I on totiž tvrdil, že ho našel na ulici a přivlastnil si ho, čímž se dopustil přečinu zatajení věci, ze kterého již byl obviněn, v případě odsouzení mu hrozí až roční trest odnětí svobody.

 

Odnesli alkohol

     Až tříleté vězení hrozí dvěma 20letým mužům, kteří se vloupali do cizího bytu. Podle dosud zjištěných informací jsou podezřelí, že minulý týden našli v kočárku odstaveném na chodbě panelového domu v Bílině klíče od cizího bytu. Vzhledem k tomu, že jeden z mužů ve vchodu bydlel, věděl, čí kočárek je a v době, kdy nebyli majitelé bytu doma, vnikli pomocí nalezených klíčů do jejich bytu. Z toho si odnesli lahev vodky a dárkové balení whisky, celková škoda byla vyčíslena na téměř 1800 korun. Oba už si vyslechli sdělení podezření z přečinů krádeže a porušování domovní svobody, jejich vyšetřování probíhá na svobodě.

 

Ke krádeži nedošlo

     Policisté z obvodního oddělení v Dubí se několik týdnů intenzivně věnovali oznámení seniora, který se na ně koncem března obrátil s tím, že zaznamenal podezřelé transakce na svém účtu a domnívá se, že mu z něj neznámý pachatel postupně vybral přes devět tisíc korun. Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření z přečinu krádeže, následně však ve spolupráci s bankou oznamovatele zjistili, že všechny transakce, o kterých se domníval, že je provedl někdo jiný, ve skutečnosti realizoval sám majitel účtu. To se potvrdilo i z kamerových záznamů bankomatů, u kterých výběry prováděl. Nakonec se tak ukázalo, že se starý muž pouze neorientoval v zaslaných výpisech a zapomněl, že peníze vybíral ze svého účtu on sám. Vzhledem k tomu, že o žádnou hotovost nepřišel a nedošlo tedy ke spáchání žádného protiprávního jednání, byl spis odložen ad acta.

 

Na dávky neměla nárok

     Z přečinu podvodu byla obviněna37letá žena, která připravila stát o více jak sedm tisíc korun. Podezřelá nesplnila svou povinnost a v zákonné lhůtě příslušnému úřadu neoznámila ukončení nájemního vztahu k bytu, k němuž bylo vázáno vyplácení sociálních dávek. Tím zavinila, že jí byl neoprávněně přiznán a vyplacen příspěvek na bydlení ve výši 7 319 korun, který přijala, ačkoliv věděla, že jí nenáleží, v případě odsouzení může jít až na dva roky do vězení.

 

 

12. 5. 2016, por. Bc. Daniel Vítek

tiskový mluvčí

Oddělení tisku a prevence Teplice

tel. č. 974 439 207

email: krpulk.kr.pis.tp@pcr.cz

vytisknout  e-mailem