Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Zapálil auto s tělem zavražděného. Případ objasněn

Tým kriminalistů neměl od začátku vůbec lehkou práci. Vozidlo bylo úmyslně zapáleno v poli, v místě, kde není téměř žádný pohyb osob... 

 
      Severomoravští policisté tři týdny velmi intenzivně pracovali na případu vraždy. Pátrání po pachateli bylo složité, kriminalistům se však podařilo zjistit pachatele skutku.
 
          V pondělí 4. srpna 2008 odpoledne přijali policisté oznámení o nálezu shořelé vozidla v katastru obce Branná na Šumpersku. V autě bylo spálené torzo těla. Vzhledem k okolnostem si případ převzali policisté služby kriminální policie a vyšetřování správy Severomoravského kraje.
 
       Tým kriminalistů neměl od začátku vůbec lehkou práci. Vozidlo bylo úmyslně zapáleno v poli, v místě, kde není téměř žádný pohyb osob. Ten, kdo auto zapálil, se jistě snažil tímto způsobem zakrýt veškeré stopy, které by k němu mohly vést. V podstatě se mu to povedlo – z auta téměř nic nezbylo a vzhledem k intenzitě požáru bylo uvnitř nalezené torzo těla velmi ohořelé.
 
          Policisté zajistili na místě nálezu vozidla určité stopy a začali okamžitě s jejich vyhodnocováním. Tělo bylo zasláno do ústavu soudního lékařství k provedení pitvy. Jak již bylo řečeno, intenzitě požáru byla značná. Ani soudní pitvou nebylo možné zemřelého jednoznačně ztotožnit. Policisté si proto vyžádali analýzu DNA. Začali pátrat, o koho by se mohlo jednat. Pátrali také i mezi osoba pohřešovanými.
 
         Policisté na případu stále intenzivně pracovali. Vyhodnocovali zajištěné stopy, prověřovali získané informace, vyžádali si expertizy z oborů chemie, biologie a daktyloskopie, které provedli kolegové z odboru kriminalistické techniky správy Severomoravského kraje. O pomoc požádali prostřednictvím sdělovacích prostředků také případné svědky, kteří by mohli k případu sdělit jakékoli informace. Výzva nezůstala bez odezvy.
 
         Co se týká osoby, jejíž torzo bylo nalezeno uvnitř vozidla, měli policisté určité indicie, o koho by se mohlo jednat. Na základě vyhodnocení zajištěného vzorku DNA a prověření určitých informací se nakonec jejich domněnka potvrdila. Uhořelým byl 28letý muž z Prostějovska. Příbuzní oznámili jeho pohřešování počátkem srpna.
 
         Policisté skládali jeden malý kousek skládanky k dalšímu. Jejich mravenčí práce měla úspěch. Ve čtvrtek 21. srpna 2008 zadrželi čtyřiadvacetiletého muže z Prostějovska podezřelého z uvedeného skutku. Následující v odpoledních hodinách ho obvinili z trestných činů vraždy a poškozování cizí věci. Soud rozhodl o vzetí obviněného do vazby.
 
         Obviněný využil svého práva a nevypovídal. Kriminalisté vědí, že zavražděného znal. Otázka, zda ho usmrtil kvůli penězům, ale zůstává stále nezodpovězená. Do současné doby není ani zřejmé, jak muž zemřel – vzhledem k intenzitě požáru to nebylo možné přesně zjistit. Policisté tak budou ve vyšetřování i nadále pokračovat.
 
 
                                                                                                     por. Mgr. Soňa Štětínská
 
 
 
Kontakt: por. Mgr. Soňa Štětínská
                komisař preventivně informační skupiny  
    Telefon: 974 721 208
        E-mail: pcrssmov@mvcr.cz
 
 
                                                                                             
 
 
                                              
 
 
 
 
                                                                                             
                       
 
 
 
 
                                                                                                                  
 
 
 
   
 
 

vytisknout  e-mailem