Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Zapomínají na technický stav

UHERSKOHRADIŠŤSKO: I špatný technický stav může být příčinou dopravní nehody!  

K tomu, abychom dojeli bezpečně do cíle, musíme dodržovat určitá pravidla. Prvním je bezesporu dodržování pravidel silničního provozu, dále nepřeceňovat své řidičské schopnosti, být opatrný a obezřetný. To ale není všechno. Dalším pravidlem je to, že než usedneme za volant, měli bychom si svého čtyřkolového dopravce překontrolovat, zda splňuje technické podmínky. A právě na to spousta řidičů zapomíná. Za uplynulý týden se mezi nejčastější prohřešky řadí právě špatný technický stav. Řidiči jezdí s několikaměsíční propadlou technickou kontrolou, se sjetými pneumatikami, nefungují jim světla (přední, zadní, brzdové) nebo je mají rozbité. Dokonce jeden řidič měl nefunkční stěrače včetně ostřikovačů. Nevadí jim ani prasklé čelní sklo, natož chybějící boční zpětné zrcátka. I špatný technický stav auta může být příčinou dopravní nehody.

S chybějícím světlem se potýkali i cyklisté. Podle zákona musí mít cyklista za snížené viditelnosti na kole světlo přední i zadní. Nemá ho jen proto, aby dobře viděl na cestu, ale také proto, aby ho dobře viděli ostatní účastníci silničního provozu!

Notně opilého řidiče zastavila policejní hlídka v pondělí 23. února v pravé poledne v Topolné. Poté, co řidič Fordu nadýchal 2,49 promile alkoholu, se k pití přiznal. O dva dny později zastavili dopravní policisté v Uherském Brodě VW Golf se sedmdesátiletým řidičem. Také on byl pod vlivem alkoholu. Výsledek dechové zkoušky byl 1,76 promile. Dalšího hříšníka kontrolovala hlídka z Bojkovic ve Starém Hrozenkově a to včera večer krátce před desátou hodinou. Řidič Audi měl v dechu 2,2 promile alkoholu. Těmto řidičům policisté na místě zadrželi řidičský průkaz a zakázali další jízdu. Nyní jsou podezřelí z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky. Na ten zákon pamatuje až ročním vězením včetně zákazu řízení až na deset let.

Na nejvyšší povolenou rychlost tak trochu pozapomněl čtyřiatřicetiletý řidič BMW. V sobotu 21. února mu policisté u Starého Města naměřili 138 km/h. Na místě mu uložili pětitisícovou kauci, kterou také zaplatil. O něco vyšší kauci a to desetitisícovou zaplatil řidič Renaultu. V úterý ráno u Drslavic předjížděl nákladní auto v levotočivé zatáčce. Řidič neměl náležitý rozhled pro bezpečné předjetí a v protisměru ohrozil řidiče. Navíc předjížděl v místě, kde je to zakázáno nejen dopravní značkou, ale také plnou středovou čárou. Oba řidiče nyní čeká řízení na odboru dopravy.
 

Výběr ze zjištěných přestupků v dopravě na Uherskohradišťsku 20. 2. – 26. 2. 2015


 

Počet zjištěných přestupků

20. 2. – 26. 2. 2015

13. 2. – 19. 2. 2015

Řidič pod vlivem alkoholu

3

6

Řidič pod vlivem drog

0

2

Překročení maximální rychlosti

23

51

Jízda na červenou / nedání přednosti v jízdě

6

15

Nepoužití bezpečnostních pásů

3

1

Telefonování za jízdy

3

4

Špatný technický stav vozidla

36

22

Uložené kauce za přestupek v dopravě

2

1

Neoprávněné zastavení a stání

0

0

Chodci

3

0

Cyklisté

7

4

27. února 2015, por. Bc. Milena Šabatová

vytisknout  e-mailem