Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Září na silnicích

ŽĎÁRSKO: Škody jsou v řádu milionů 

 

V prvním podzimním měsíci, tedy v září, řešili policisté z Dopravního inspektorátu ve Žďáře nad Sázavou celkem 45 dopravních nehod. V loňském roce jich bylo ve stejném měsíci 49. V tomto měsíci se také stala jedna tragická nehoda, která si vyžádala jeden lidský život. Minulý rok na silnicích v tomto měsíci nikdo nezemřel. Čtyři účastníci byli s těžkými zraněními převezeni do nemocnic. Loni byly těžce zraněny tři osoby. Tento měsíc klesl počet lehce zraněných na 26. Oproti loňsku je to pokles o 13 osob.


 

K tragické nehodě došlo 10. září. V 7:30 hodin byla na Policii České republiky nahlášena dopravní nehoda, která se stala u Nového Města na Moravě. Příčinou dopravní nehody bylo nedání přednosti v jízdě. Motocyklista jel v přímém úseku od Nového Města na Moravě, řidič vozidla Ford Tranzit jel od obce Radňovice a odbočoval k nemocnici v Novém Městě na Moravě. Při odbočování přehlédl jedoucího motocyklistu, jemuž nedal přednost v jízdě. Došlo tak ke srážce obou dopravních prostředků. Šestnáctiletý motocyklista utrpěl velmi vážná zranění, kterým po převozu do nemocnice podlehl. U šestadvacetiletého řidiče dodávky byl policisty zjištěn alkohol v dechu, a to 0,63 promile. 


 

Policisté při šetření dopravních nehod zjistili, že sedm provinilců nemělo vozidlo řídit. Dechové zkoušky odhalily jeden velký nedostatek – řidiči řídili pod vlivem alkoholu. Tento nelichotivé číslo dostalo tento měsíc společně s červencem na přední místo co do počtu nehod ovlivněných požitím alkoholu před jízdou.


 

Nejvyšší hodnotu 2, 53 promile bylo naměřeno u ženy, která nezvládla svoji jízdu. Nehoda se stala 16. září krátce po 14. hodině. Policisté z Dopravního inspektorátu Žďár nad Sázavou šetřili karambol vozidla v obci Lhotka. Čtyřicetiletá žena jela ve voze Peugeot 306 ve směru od obce Vysoké, kde nezvládla jízdu prudkou pravotočivou zatáčkou. Po přejetí do levé části vozovky narazila do odrazového zrcadla a prorazila oplocení u domu. Při nárazu do překážek nebyla řidička zraněna. Při první dechové zkoušce policisté zaznamenali hodnotu 2,44 ‰ alkoholu v dechu. Při druhém měření byla zjištěna hodnota 2,53 promile. Řidičce byl na místě zadržen řidičský průkaz a zakázána další jízda. Způsobená hmotná škoda je nejméně 34 000 korun.


 

Na silnice by se neměli vydávat ani alkoholem ovlivněni chodci.


 

Policisté ze skupiny dopravních nehod z Územního odboru Žďár nad Sázavou šetřili dopravní nehodu, ke které došlo 27. září v 18:52 hodin v Bystřici nad Pernštejnem. Osmaosmdesátiletý řidič osobního vozidla Škoda Felicia jel po ulici Rácova. Do jeho jízdní dráhy mu náhle z pravého silničního příkopu vstoupil jednačtyřicetiletý chodec. I když řidič brzdil a strhl řízení, zachytil o chodce pravou stranou vozidla. Chodec byl s lehkým zraněním převezen do brněnské nemocnice. Dechová zkouška u řidiče byla negativní. Další zkouška na zjištění alkoholu v dechu u druhého účastníka byla pozitivní. Chodec nadýchal 1,78 promile. Způsobená škoda je asi 100 korun.


 

Celková škoda způsobená střety vozidel je vyčíslena na 3 208 000 korun. Ve srovnání s loňským rokem je tato částka narostla. Loňská škoda byla o téměř 1 100 000 korun nižší.


 

Nehod se škodou přes sto tisíc korun zadokumentovali žďárští dopravní policisté celkem pět.


 

Dopravní nehoda se způsobenou škodou přes 1 200 000 korun se stala 27. září 2012 ve 21:44 hodin. Dopravní policisté vyjížděli k nehodě na místní komunikaci spojující obce Nové Dvory a Nížkov. Osmadvacetiletý muž zřejmě nezvládl jízdu vozidlem Audi A7. V pravotočivé zatáčce na mokré silnici přejel do protisměru, kde přední částí vozu narazil do jehličnatého stromu. Při nárazu do překážky byli dva spolucestující lehce zraněni. K ošetření byli zdravotníky převezeni do novoměstské nemocnice. Dechová zkouška provedená policisty byla negativní.


 

Nejčastějšími příčinami dopravních nehod, které řidiči zavinili, byl nesprávný způsob jízdy (15 dopravních nehod). Celkem 11 řidičů se dostalo situace, kdy se snažili vyhnout náhlému vběhnutí zvěře na silnici. V sedmi případech se vozidlo střetlo se srnou či srncem, ve třech se stádem divokých prasat a  jedna kolize byla s jelenem.


 


 

Statistika dopravní nehodovosti za měsíc září


 


 

2012

2011

počet dopravních nehod

45

49

úmrtí

1

0

těžká zranění

4

3

lehká zranění

26

39

alkohol

7

4

hmotná škoda

3 208 000

2 117 000

 

Statistika dopravní nehodovosti za 1. pololetí

 


 

2012

2011

počet dopravních nehod

181

145

úmrtí

5

22

těžká zranění

9

13

lehká zranění

94

81

alkohol

17

16

hmotná škoda

10 143 700

6 768 000


 


 

por. Mgr. Jana Martincová, komisař

3. října 2012

vytisknout  e-mailem