Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Zásahovka stříbrná

Ms kraj: Policisté moravskoslezské zásahové jednotky porazili 10 elitních družstev, jsou druzí. 

Pod hlavičkou
ZJ slaneni_z_vrtulniku.jpg slanění_z_vrtulníku.jpg
Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje slouží vynikající policisté. To se potvrdilo i minulý týden, protože policisté zásahové jednotky ze severu Moravy porazili 10 elitních družstev a jen kousek je dělil od vítězství na šestém ročníku Mezinárodního mistrovství speciálních policejních jednotek – V4 (záštitu přebral ministr vnitra Slovenské republiky). Druhé místo je však rozhodně úspěchem a policistům patří gratulace
 
Letošní ročník mistrovství se konal od 14. do 17. června na Slovensku ve výcvikovém středisku Lešť. Přihlášeni byli policisté ze sousedících zemí, kteří v podstatě spolupracují i v běžném výkonu služby. Na startovní listině se objevilo 12 týmů ze Slovenska, Polska a Maďarska. Českou republiku zastupovali policisté zásahové jednotky našeho krajského ředitelství.
 
Týmy se skládaly z pěti členů a vedoucího. Jak mi kolegové sdělili, letos byla soutěžní cvičení zaměřena spíše na oblast dovedností, než prověření fyzičky. To ale policistům nevadilo, hodiny a dny dřiny strávené při přípravách na soutěž nejsou nikdy na škodu. Policisté používali při plnění úkolů zbraně a munici určenou pro běžný výkon služby (ostré).
ZJ stribrny_tym.jpg stříbrný_tým.jpg
Samotné soutěžní disciplíny byly naplánovány na dva dny (středa, čtvrtek).
 
Disciplíny byly koncipovány s cílem policisty maximálně prověřit, a to vše v duchu nutnosti vzájemné spolupráce jednotlivců tvořících tým. Každá měla své zaměření, svá pravidla a hodnocení. Byly zaměřeny kombinovaně na práci ve výškách, takticko-střeleckou úroveň, specifickou zručnost v takticko-střelecké úrovni, záchranářskou činnost anebo vyspělost ve střelbě a slaňování. Celkové pořadí pak určoval součet umístění ze všech disciplín. Podívejme se blíže na některé z nich:
  • Jedna z disciplín byla určena přímo pro ostřelovače. Ti měli postavené terče ve vzdálenostech do 100, do 200 a do 300 metrů. Trefit se na cíl? Jistě, ale ostřelovači museli před 100 metrů vzdáleným cílem udělat 100 kliků, před 200 metrů vzdáleným cílem 100 leh/sedů a 300 metrový cíl museli trefit po 100 dřepech.
  • Další disciplína spočívala ve šplhání všech členů družstva po žebříku do vrtulníku, spuštění se na zem, přeplavání vodní nádrže a následnému transportu figuríny (ta se nesměla dotknout země). Policisté poté museli „napáskovat“ zásobník, přeplavat zpět a trefit v budově správný terč. Každý policista měl ale jen 1 náboj…

  • Disciplína zaměřená na zručnost při práci ve výškách a záchranářskou činnost spočívala v co nejrychlejším nalezení zraněné

    ZJ záchrana_ve_stěně.jpg záchrana_ve_stěně.jpg
    osoby v terénu a zajištění jejího bezpečného transportu k lékařům. Ke zraněnému však museli policisté vyšplhat po skále a touto cestou ho také transportovat.

  • Policisté museli v jedné z disciplín v co nejkratším čase vyběhnout na střechu domu, navázat se na lano, slanit do vyznačeného bytu a ve vyhrazené prostoru řešit střelecký parkúr.

 
           Účast na mistrovství je pro policisty důležitá pro běžnou práci. Umožnila totiž prohloubit spolupráci jednotlivých členů týmů a týmů samotných, protože policisté si po celou dobu konání vyměňují poznatky a zkušenosti. Prioritou závodu byla komplexní spolupráce speciálních policejních jednotek, kdy jedno družstvo plní náročný jednotně nastavený model úkolu, a ostatní mají možnost pozorovat metody, formy a úroveň splnění disciplíny.
 
 
Závěrem ještě jednou gratulace našim policistům ze zásahové jednotky – členům soutěžního družstva. A samozřejmě přejeme mnoho dalších úspěchů!
 
 
por. Mgr. Soňa Štětínská
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
23. 6. 2011
 

 

vytisknout  e-mailem