Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Zasel, staral se, chtěl sklidit a prodat. Přišla ale policie.

LIBERECKÝ KRAJ - Holanďan podnikající v Česku chtěl splatit rychle své vysoké dluhy. "Vsadil" na pěstování konopí, jako dobrý a rychlý zdroj příjmu. Sklidit a prodat marihuanu se mu už ale nepodařilo.  

Toxi tým, za vydatné spolupráce policistů ze Semil, odhalil nelegální pěstírnu marihuany na území kraje, konkrétně na Semilsku. Jedná se o první odhalenou pěstírnu v tomto roce, od počátku působení týmu (od 1. 3. 2014) je to již patnáctý případ odhalené pěstírny konopí.
 
Pěstírnu marihuany „provozoval“ na Semilsku 52letý občan Holandska. Ten si již převzal usnesení o zahájení trestního stíhání, ve kterém ho orgány činné v trestním řízení viní ze spáchání zvlášť závažného zločinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy dle § 283 odst. 1, odst. 2 písm. c) trestního zákoníku, ve stádiu pokusu.       
                                                                                   
Foto_03
 
„Za svou dlouholetou praxi jsem se s tak sofistikovaně uzpůsobenou pěstírnou nesetkal“, hodnotí případ vedoucí krajského toxi týmu poručík Pavel Folprecht. „Byla skutečně precizně sestavená, i co se týče zapojení elektroinstalace, vzduchotechniky, závlahy a osvětlení“, dodal.
 
Holanďan si ke své činnosti pronajal rodinný dům na Semilsku, kde své aktivity zaměřené na nelegální pěstování konopí dovedl k dokonalosti. Svépomocí vystavěl v domě celkem tři indoorové pěstírny (jednu v přízemí, v patře domu dvě) včetně vybavení, které si pořídil v Holandsku, jakož i semena květin. V celém domě, ve kterém nejprve stěny i strop pokryl hliníkovou fólii, vysázel bezmála pět set rostlin konopí. Svou precizností a vytvořením skutečně dobrých technických podmínek chtěl z rostlin vypěstovat velice kvalitní konopí s vysokým obsahem kanabinoidních látek (THC). Nicméně fáze sklízení se mu již nezdařila, neboť na jeho nelegální činnost přišli semilští policisté, kteří měli tento dům již delší dobu v „zorném poli“.                                                      
 
Holanďan tímto způsobem řešil svoje finanční problémy. Ve své zemi se dostal do tíživé finanční situace, kdy se zadlužil částkou bezmála 140 tisíci Euro. Vzhledem k tomu, že chtěl věřitelům, kteří mu peníze půjčili, vše co nejdříve splatit, rozhodl se pro toto řešení – vybudování nelegální pěstírny, vypěstování kvalitní marihuany a její následný prodej v Holandsku. Kromě nesplacených dluhů, obviněním ze zvlášť závažného zločinu týkajícího se nelegální výroby drog se bude ještě zpovídat z neoprávněného odběru elektrické energie, které v současné době dokumentuje společnost ČEZ.
 
1. video pěstírny
2. video pěstírny
 
V rámci povolených domovních prohlídek policisté veškeré rostliny v růstu od 15 do 40 centimetrů cizinci zabavili. Vyšetřování je proti němu vedeno na svobodě a v případě, že uznání viny mu před českým soudem hrozí ztráta svobody od dvou do deseti let.
 
"Je to první odhalená pěstírna v tomto roce a patnáctá od vzniku krajského toxi týmu," pochvaloval si činnost svých policistů náměstek pro trestní řízení plk. Ing. Ondřej Musil. "Případ je navíc zajímavý tím, že marihuanu zde  pěstoval  cizinec  - z Nizozemského království. Vypěstovanou marihuanu chtěl prodat v Holandsku a penězi z prodeje pokrýt dluhy, které měl ve své zemi.  Jak nám sdělil, z první sklizně plánoval výtěžit cca 40 tisíc Eur, tedy něco přes milión korun," doplnil plukovník Musil.
 
 
SHRNUTÍ: 
  • od svého vzniku (1. 3. 2014) odhalili kriminalisté z toxi týmu na území Libereckého kraje celkem 15 indoorových pěstíren konopí
  • obvinili celkem 23 osob (Čechy a Asiaty)
  • zajistili 7 500 rostlin konopí a 8 000 gramů marihuany

 

13. 3. 2015
mjr. Bc. Vlasta Suchánková
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí 
 

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem