Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Zastavili 101 nepřipoutaných řidičů

UHERSKOHRADIŠŤSKO: Počet řidičů přistižených bez pásů překročil stovku za týden.  

 

Používání bezpečnostních pásů za jízdy patří k celorepublikovým policejním prioritám, a tak i policisté na Uherskohradišťsku intenzivně kontrolují dodržování tohoto bezpečnostního pravidla. Za uplynulý týden počet přistižených nepřipoutaných lidí v autech neklesl, ale ještě mírně vzrostl a přehoupl se přes stovku. V průměru zhruba čtrnáct lidí denně bylo policisty zastaveno a pokutováno za nedodržení pravidla, které má chránit zdraví a život jich samotných. O smysluplnosti tohoto pravidla svědčí například havárie z pondělí 14. března, kdy se u Částkova přes střechu přetočilo osobní auto. Řidič i jeho spolujezdkyně vyvázli bez zranění a za to mohou vděčit mimo jiné tomu, že se připoutali bezpečnostním pásem.

Řada řidičů pod vlivem alkoholu se za posledních sedm dní opět rozšířila a dosáhla téměř dvou přiopilých řidičů denně. Jen jeden z těchto přistižených řidičů je podezřelý ze spáchání trestného činu, protože řídil s hodnotou 1,45 promile alkoholu. Jednalo se o dvacetiletého řidiče, který vezl ze Starého Města v osobním autě i své kamarády poté, co vypil několik panáků slivovice. Ostatní hodnoty nedosahovaly jednoho promile alkoholu a jednalo se většinou o alkohol, který jízdu řidičů ovlivňoval i ráno po večerním popíjení.

Vzrostl také počet řidičů telefonujících za jízdy. Kombinaci telefonování a alkoholu zjistili dopravní policisté v sobotu 12. března dopoledne u třiadvacetiletého mladíka z Vážan. Jel osobním fordem Uherským Hradištěm a přitom držel v ruce mobil a telefonoval. Policisté jej dojeli a zastavili. Mladý muž měl v krvi 0,24 promile alkoholu, s čímž souhlasil, protože večer před tím vypil několik piv. A k tomu ještě neměl přeregistrováno na sebe auto, které koupil vloni na podzim. Policisté s ním na místě vyřešili všechny přestupky a zakázali mu další jízdu do úplného vystřízlivění.


 

Výběr ze zjištěných přestupků v dopravě na Uherskohradišťsku 11. – 17. březen 2011


 

Počet zjištěných přestupků

11. – 17. 3. 2011

4. 3. – 10. 3. 2011

Řidič pod vlivem alkoholu

13

2

Řidič pod vlivem drog

0

1

Překročení maximální rychlosti

66

18

Jízda na červenou / nedání přednosti v jízdě

5

15

Nepoužití bezpečnostních pásů

101

95

Telefonování za jízdy

47

41

Špatný technický stav vozidla

64

70

Uložené kauce za přestupek v dopravě

0

1


 


 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18. březen 2011, por. Mgr. Aleš Mergental

vytisknout  e-mailem