Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Zatajení nálezu je trestný čin

TRUTNOVSKO - Kabelka skončila v rukách nepoctivého nálezce. 

Na úpické policisty se v pondělí ráno 13. 1. 2014 obrátila s žádostí o pomoc osmnáctiletá slečna, která službu konajícímu policistovi oznámila ztrátu své kabelky. Z výpovědi poškozené vyplynulo, že jí příruční zavazadlo vypadlo na přesně nezjištěném místě v ulici Na Veselce v průběhu jízdy z osobního motorového vozidla. Poškozená se na místo, kde mělo ke ztrátě dojít, vrátila během několika okamžiků, ale kabelka se zde již nenacházela. Uvnitř zavazadla se nacházela peněženka s uloženou finanční hotovostí, osobní doklady a platební karta. Oznamovatelka vyčíslila škodu na necelé 3 tisíce korun. Za přečin neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku hrozí osobě, která uvedenou nalezenou kabelku neodevzdala, až dvouletý trest odnětí svobody.
Policie České republiky v Trutnově by chtěla tímto upozornit všechny občany na tu skutečnost, že se nalezená věc nestává automaticky majetkem nálezce. Každý, kdo najde jakoukoli věc, by měl tuto odevzdat na pracoviště městského úřadu a v mimopracovní době na policejní služebně či služebně městské policie.
Trestní zákoník v paragrafu 219 jasně hovoří o tom, že ten, kdo si přisvojí věc nebo jinou majetkovou hodnotu nikoli nepatrné hodnoty, která se dostala do jeho moci nálezem, omylem nebo jinak bez přivolení osoby oprávněné, bude potrestán odnětí svobody až na jeden rok nebo zákazem činnosti.
por. Bc. Udo Ertner
14. 1. 2014 v 9:30

vytisknout  e-mailem