Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Zatajení věci

HRÁDECKO - Pachatel si ponechal nalezenou peněženku, dopustil se trestného činu. 

Včera (2. února 2022) přijali policisté obvodního oddělení Hrádek oznámení o zatajení nálezu peněženky. Oznamovatelka uvedla, že peněženku ztratila na volném prostranství ve Strašicích. Neznámý pachatel využil příležitosti a nalezenou  peněženku si ponechal. Peněženka poškozené obsahovala několika tisícovou finanční hotovost, osobní doklady a platební karty. Pachatel svým jednáním způsobil poškozené škodu přesahující patnáct tisíc korun. Policisté provedli neodkladné úkony, ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinů zatajení věci  a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku.

V trestním zákoníku je zakotveno:

§ 219 Zatajení věci

(1) Kdo si přisvojí cizí věc nikoli nepatrné hodnoty, která se dostala do jeho moci nálezem, omylem nebo jinak bez přivolení osoby oprávněné, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok nebo zákazem činnosti.

(2) Odnětím svobody na šest měsíců až pět let nebo peněžitým trestem bude pachatel potrestán, získá-li činem uvedeným v odstavci 1 pro sebe nebo pro jiného značný prospěch.

(3) Odnětím svobody na dvě léta až osm let bude pachatel potrestán, získá-li činem uvedeným v odstavci 1 pro sebe nebo pro jiného prospěch velkého rozsahu.

Zdroj: trestní zákoník


kpt. Bc. Hana Kroftová
3. února 2022

vytisknout  e-mailem