Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Zatímco spali ….

Havířov - v prodejně měl odcizit sýry, v hotelových pokojích okrást spící hosty 

Havířovští kriminalisté v těchto dnech obvinili jedenatřicetiletého muže ze spáchání přečinů krádeže, porušování domovní svobody a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Od oznámení prvního skutku, kterého se měl dopustit, po jeho obvinění uběhly pouze tři týdny.

V druhé polovině března měl obviněný muž v jedné havířovské prodejně odcizit různé druhy sýrů v hodnotě přes 2 000 korun. O tři dny později se měl do prodejny vrátit a přes pokladny bez zaplacení utéct se stejným sortimentem, tentokrát za zhruba 500 korun.
Mléčných výrobků již zřejmě bylo dost, protože začátkem dubna měl změnit předmět svého zájmu. V nočních hodinách měl zadními neuzamčenými dveřmi vstoupit do jednoho ubytovacího objektu v Havířově a poté do odemčeného pokoje. Od jeho prohledání ho neodradila ani přítomnost spícího hosta, kterému měl odcizit peněženku s finanční hotovostí, doklady, platební kartou, batoh a dva stírací losy, vše v hodnotě téměř 3 000 korun.
Po pěti dnech, tedy spíše nocích, se měl muž do stejného ubytovacího zařízení již vyzkoušenou cestou vrátit. V pokoji tentokrát spali dva hosté, přesto z něj měl odcizit peněženku s finanční hotovostí, platební kartou a doklady, parfém, oděvní svršky různých značek a mobilní telefon. Hodnota odcizených věcí byla odhadnuta  na více než 11 000 korun.
V druhém dubnovém týdnu během dopoledních hodin měl vypáčit vstupní dveře obytného domu, ale protože byl vyrušen jedním z nájemníků, z místa s prázdnou utekl.

Spolupráce policistů obou havířovských obvodních oddělení a kriminalistů, jejich místní a osobní znalost, vyhodnocení stop a výpovědí svědků je „dovedla“ k uvedenému muži. Obvinění si vyslechl dva dny po „nepodařeném“ vloupání do bytového domu. S kriminalisty spolupracoval, ke skutkům se doznával. Uvedl, že odcizené věci prodal jemu neznámým lidem, hlavně sýry se údajně snadno odprodávaly.

Aby se trestnímu stíhání nevyhýbal či trestnou činnost neopakoval, podali kriminalisté cestou státního zástupce podnět na jeho umístění do vazby, což soudce akceptoval. V případě odsouzení mu hrozí trest odnětí svobody až na tři roky.

por. Mgr. Daniela Vlčková
oddělení tisku
19. 4. 2023

vytisknout  e-mailem