Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Závady našli policisté i u autobusů

KRAJ VYSOČINA: Policisté kontrolovali řidiče nákladních vozidel na dálnici D1  

V minulém týdnu se konala na území celého kraje Vysočina součinnostní dopravně bezpečnostní akce typu TISPOL. Do akce se zapojili dopravní policisté z celého kraje, kteří prováděli kontroly nejen na dálnici D1, ale také na ostatních důležitých páteřních komunikacích v kraji. Na akci se podíleli také pracovníci mobilní expertní jednotky Centra služeb pro silniční dopravu a příslušníci Celní správy České republiky.
 
Akce byla zaměřena prioritně na kontrolu nákladních vozidel, přepravu nebezpečných nákladů, na kontrolu autobusů a dodržování souvisejících předpisů v dopravě. Policisté se ale nezaměřovali pouze na nákladní vozidla a autobusy. V průběhu celého týdne kontrolovali také ostatní účastníky silničního provozu, zda dodržují všechna platná ustanovení zákona o provozu na pozemních komunikacích. Pátrali po hledaných osobách, věcech a odcizených motorových vozidlech. Na těchto typech kontrol nákladních vozidel a autobusů se v našem kraji prioritně podílejí dopravní policisté zařazení v rámci speciálního týmu Kamion, který působí v našem kraji od roku 2011.
 
Do mezinárodní akce TISPOL se zapojilo celkem 51 policistů z odboru služby dopravní policie a dopravních inspektorátů jednotlivých územních odborů. Policisté v průběhu týdne zkontrolovali v kraji Vysočina celkem 693 vozidel. Při dopravních kontrolách zjistili 143 přestupků, za které uložili 137 pokut v blokovém řízení v celkové výši 70 600 korun. Celkem šest zjištěných přestupků policisté zadokumentovali a předali k vyřízení správnímu orgánu.
 
Celkem policisté zjistili 53 řidičů, kteří vyjeli na silnice s vozidlem, které nebylo po technické stránce v pořádku. Dalších 41 řidičů překročilo povolenou rychlost a šest řidičů nebylo připoutáno bezpečnostním pásem. V jednom případě policisté na dálnici D1 odhalili podnapilého řidiče nákladního vozidla, který byl pod vlivem alkoholu. Policejní hlídka kontrolovala v pátek 14. února na 134. kilometru dálnice D1ve směru na Brno řidiče nákladního vozidla Volvo s návěsem. Provedenou dechovou zkouškou policisté zjistili, že devětačtyřicetiletému muži koluje v krvi 0,94 promile alkoholu. Policisté muži zadrželi řidičský průkaz, zakázali mu další jízdu a zajistili cestou správce komunikace odstranění vozidla, které na sjezdu z dálnice D1 tvořilo překážku silničního provozu.
 
Při provedených kontrolách 56 nákladních vozidel o celkové hmotnosti převyšující 3,5 tuny bylo celkem  ve 24 případech bylo zjištěno porušení zákona. Z této statistiky vyplývá, že u téměř poloviny nákladních vozidel byl zjištěn nějaký nedostatek. Dva řidiči nákladních vozidel překročili nejvyšší povolenou rychlost, tři řidiči nedodrželi dobu řízení, odpočinku a bezpečnostní přestávku, jeden řidič nesprávně požíval tachograf – neměl vyplněný záznamový list a 15 řidičů vyjelo s nákladním vozidlem, které nebylo v řádném technickém stavu.
 
Nejčastějšími závadami na technickém stavu nákladních vozidel byla nedostatečná hloubka dezénu na pneumatikách, poškozené čelní sklo, předměty umístěné v zorném poli řidiče, poškozené brzdové kotouče. Při kontrolách policisté zkontrolovali také osm autobusů a u jejich řidičů zjistili jedno porušení v oblasti sociálních předpisů, kdy řidič nedodržel dobu řízení a dobu odpočinku. Pokud nebylo možné zjištěné přestupky vyřešit na místě v blokovém řízení, policisté uložili tři kauce v celkové výši 55 000 korun.
 
 „V případě kontrol řidičů kamionů se poměrně často setkáváme s tím, že v některých případech řidiči nedodržují nařízené bezpečnostní přestávky a s tím souvisí, že překračují povolenou dobu jízdy. Občas policisté zjistí, že řidič jede na cizí kartu řidiče a tím sociální předpisy úmyslně obchází. Za tyto přestupky ukládáme nekompromisně vysoké sankce, neboť tito řidiči mohou v případě, když usedají za volant bez potřebné přestávky, způsobit vlivem únavy nebo mikrospánku vážnou dopravní nehodu,“ uvedl plk. Mgr. Jan Kostečka, vedoucí odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie kraje Vysočina.
 
Řidiče, který jel na cizí kartu, odhalili policisté z oddělení silničního dohledu v neděli 16. února v noci krátce před třiadvacátou hodinou na křižovatce silnic I/23 a I/38 v lokalitě křižovatky Kasárna. Policejní hlídka zastavila jízdní soupravu jedoucí ve směru od Znojma na Jihlavu.  Kontrolou dokladů policisté zjistili, že vozidlo řídí pětatřicetiletý muž z Třebíčska. Řidič v době, kdy byl hlídkou zastaven a poté kontrolován, přijel s vloženou kartou řidiče vedenou na jiné jméno. Policisté kartu zajistili a předají ji místně příslušnému správnímu úřadu. Řidič na místě zaplatit blokovou pokutu ve výši 5000 korun.
 
Ze zkušeností dopravních policistů vyplývá, že řidiči stále častěji falšují a nesprávně používají tachografy. Někteří používají různé přepínače na tachografech nebo speciální magnety. Všechna tato zařízení jsou ale protizákonným zásahem do funkčnosti zařízení. Řidiči proto musí počítat s vysokými sankcemi za tyto zásahy.
 
kpt. JUDr. Dana Čírtková, vrchní komisař
17. únor 2014
 
 
 
 

vytisknout  e-mailem