Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Závěr loňské tragické nehody na trati na Blatensku

Strakonice – Policisté událost odložili (hl. schránka 974 237 116). 

Vyšetřovatel strakonické policie uzavřel v těchto dnech případ velmi tragické železniční nehody. Mimořádně vypravená vlaková souprava při manipulační jízdě ze stanice Březnice do stanice Blatná se střetla na trati se zaměstnanci železnice, kteří zde pracovali.

K tragické srážce došlo 3. října 2023 u obce Závišín. Zahynuli dva lidé, další byli zraněni. Vyšetřovatel případ odložil, neboť trestní stíhání je z důvodu úmrtí podezřelé osoby nepřípustné.

Na základě všech shromážděných podkladů, znaleckých posudků a výslechů došla policie k závěru, že podezřelým z této tragické události (spáchání přečinu usmrcení z nedbalosti v jednočinném souběhu s přečinem těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti) je padesátiletý muž, v době srážky vedoucí čtyřčlenné skupiny zaměstnanců správy železnic. Sám při nehodě také zahynul.

V rozporu s drážními pravidly nezajistil bezpečnost na pracovním místě před započetím prací své skupiny, měl informovat výpravčího o pohybu a pracovní činnosti na uvedeném traťovém úseku, což neudělal.

Strojvedoucí vypravené vlakové soupravy tak neměl informaci o práci na trati a nemohl včas reagovat na pohyb pracovníků v kolejišti. Následky tohoto opomenutí byly tragické.

por. Mgr. Jaromíra Nováková, st.pis@pcr.cz
7. října 2024

vytisknout  e-mailem