Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Zboží nedorazilo na místo určení

Škoda přesáhla dva miliony korun 

Na konci měsíce července letošního roku dostala zprostředkovatelská speditérská firma z Jičínska zakázku na zajištění kamionové přepravy zboží z logistické firmy nedaleko Plzně do Polska. Na základě požadavku speditér zadal volný náklad pro jeden kamion do dopravní databanky.
Na tento podnět se mu ozvala přepravní společnost ze Slovenské republiky, konkrétně se sídlem v Košicích. Mezi speditérem a jednatelem firmy proběhla následně rutinní komunikace, kdy doložil potřebné podklady. Sdělil i jméno řidiče a registrační značky tahače i návěsu pro vystavení přepravních dokladů. Ve čtvrtek, v den expedice, měl řidič vyrozumět speditéra o naložení nákladu. Když ho neinformoval, obrátil se přímo s dotazem na zástupce logistické firmy, který potvrdil, že je již kamion připraven k odjezdu. Následující den se řidič ozval speditérovi, že je v časové tísni a požadoval umožnění vykládky v místě určení posunout na sobotu. Následně si tento termín dohodl přepravce přímo s logistickou firmou.
Speditér se pak marně v sobotu odpoledne snažil kontaktovat řidiče i jednatele společnosti, kdy se chtěl ujistit o řádném předání zboží. Oba telefony byly nedostupné. V neděli se dozvěděl od zadavatele přepravy, že kamion do Polska nedorazil. S ním zmizelo i téměř 300 plazmových televizorů v hodnotě 2.400 000 korun, které tvořily náklad.
Speditér se následně obrátil na jičínské kriminalisty, kteří případ prošetřují pro podezření ze spáchání zločinu podvodu, kdy pachateli hrozí až osm let vězení.
Kriminalisté zjistili, že mezi tím slovenští policisté kontrolovali nedaleko hranic s Maďarskem kamion se stejnými registračními značkami, kdy měli pochybnosti o totožnosti řidiče a původu samotného nákladu elektroniky, který zajistili a řidiče zadrželi. Následně byl vzat do vazby.Po doplnění a ověření všech skutečností bude celý případ pravděpodobně předán k trestnímu řízení na Slovensko.
por. Bc. Petr Janda
08. 08. 2011 v 11.00 hod.

vytisknout  e-mailem