Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Zbytečná záměna

Cizinec prokazoval svoji totožnost doklady svého bratra 

Správní vyhoštění na dobu jednoho roku obdržel cizinec z důvodu prokazování totožnosti cestovním dokladem jiné osoby jako dokladem vlastním. Tímto dokladem se prokazoval ve Fakultní nemocnici Hradec Králové při hospitalizaci.
Personál nemocnice si však všiml nepodobnosti pacienta s fotografií v cestovním dokladu. Proto požádali cizineckou policii o součinnost. Specialisté na doklady zjistili, že se opravdu jedná o jinou osobu. Poté se pětadvacetiletý občan Vietnamu přiznal, že předložil cestovní doklad a zdravotní pojištění svého bratra.
Důvodem záměny bylo pravděpodobně jeho zdravotní pojištění, u kterého cizinec měl obavu, aby bylo k léčbě dostačující. Paradoxem je, že policisté po prověření dokladů v dostupných evidencích zjistili, že cizinec má v České republice povolen dlouhodobý pobyt do května letošního roku a zdravotní pojištění je také v pořádku. Záměna byla tedy zbytečná.
Prokáže-li se cizinec při pobytové kontrole dokladem, který je dokladem jiné osoby jako dokladem vlastním, hrozí cizinci dle zákona o pobytu cizinců správní vyhoštění až na 5 let.

por. Iva Kormošová
2.3.2011

vytisknout  e-mailem