Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Zdrogovaná žena ujížděla před policisty dvou set kilometrovou rychlostí

LIBEREC - Policisté chtěli provést běžnou silniční kontrolu. Zastavovaný vůz ale začal ujíždět vysokou rychlostí ve směru na Děčín. A překvapení pro policisty. Za volantem vozu seděla žena. 

V minulých dnech zastavovala motorizovaná hlídka policistů z oddělení hlídkové služby na ulici Londýnské osobní vůz BMW, u kterého chtěla provést běžnou silniční kontrolu. Auto bylo možné bezpečně zastavit až za křižovatkou ulic Londýnská a Letná, proto hlídka zapnula výstražná znamení (jak maják, tak i zvukové znamení), aby bylo patrné, že jedou právě za tímto vozem a chtějí ho zastavit.
 
Řidič vozu ale reagoval přesně obráceně, policistům začal ujíždět. Na kruhovém objezdu v Liberci najel na silnici I/35 a vysokou rychlostí začal ujíždět směrem na Děčín. Hlídka okamžitě předala oznámení o ujíždějícím řidiči operačnímu středisku, kterému oznámila i směr jízdy pronásledovaného vozu a jeho indicie. Operátoři tísňové linky začali ihned organizovat další posily a opatření k zastavení ujíždějícího vozu.
 
Hlídka ale i nadále pronásledovala ujíždějící BMW, které svou až dvou set kilometrovou rychlostí ohrožovalo ostatní řidiče na frekventované rychlostní komunikaci. Za benzinovou čerpací stanicí v Jitravě odbočil řidič vozu na Zdislavu. I obcí projížděl vůz nebezpečně rychle a na chvíli se policistům ztratil z dohledu. Obyvatelé obce ale velice rychle a ochotně s policisty spolupracovali a ukazovali směr, kterým stříbrné BMW ujíždělo. 
 
Vůz pokračoval v jízdě po místních loukách a polnostech, kde ujíždějící řidič prorazil ohradník. Když se hlídka dostala do blízkosti ujíždějícího vozu, použil jeden z policistů varovné výstřely. Vůz ještě chvíli pokračoval v jízdě, pak se otočil proti policistům a zastavil. Policisté okamžitě vyběhli z vozu, kdy krom toho, že se ujíždějící snažil přesednout na místo spolujezdce, je čekalo velké překvapení. V autě totiž seděla žena. Jednalo se o 25letou dívku z Jablonce nad Nisou, která, jak prokázala neprodleně provedená zkouška na přítomnost omamných a psychotropních látek, byla pod vlivem pervitinu. I ve voze, který měla zapůjčený, nalezli policisté zhruba třígramový sáček s krystalickou hmotou. Orienační test prokázal, že se rovněž jedná o pervitin. Krom toho se jednalo o „regulérní“ neřidičku. Dívka nikdy nevlastnila žádné řidičské oprávnění. . . . .
 
Zdrogovanou 25letou ženu policisté zadrželi a převezli na vyšetření do nemocnice. Lékař neshledal v jejím zdravotním stavu nic tak závažného, co by bránilo v jejím umístění do policejní cely.
 
Mladá žena si již převzala usnesení o zahájení trestního stíhání pro trestný čin přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu. Jestliže soud uzná její vinu, může být potrestána až ročním vězením.  
 
Řidičku pronásledovali policisté bezmála dvacet kilometrů. I přesto, že věděla, že jí chtějí zastavit, vůbec na žádné výzvy nereagovala a bezohlednou, nebezpečnou a více jak dvou set kilometrovou rychlostí ohrožovala další řidiče. Motorizovaná hlídka, která vůz pronásledovala, sdělovala informace o ujíždějícím voze na „centrálu“, na operační středisko. Policisté připravili i další alternativu opatření. Kdyby řidička nezabočila v Jitravě směrem na Zdislavu, ale pokračovala by dál na Rynoltice, zastavily by jí zastavovací pásy, s kterými již byli policisté z blízkého obvodního oddělení připraveni.
 
 
Fakta:
  • Za první pololetí roku 2014 byl při silniční kontrole na teritoriu Libereckého kraje zaznamenán nárůst odhalených řidičů pod vlivem omamných a psychotropních látek (dále jen „OPL“), a to o 55% (tj. 158 řidičů), oproti stejnému období roku 2013 (70);
     
  • U dopravních nehod byli za první pololetí roku 2014 zjištěni 3 řidiči pod vlivem OPL. Za první pololetí roku 2013 nebyl zaznamenán žádný případ požití OPL řidičem při dopravní nehodě;
     
  • Při silničních kontrolách použili dopravní policisté v rámci celého Libereckého kraje celkem 735 drogový testů DrugWipe
     
  • V oblasti zjištěných trestných činů (§ 274 – „ohrožení pod vlivem návykové látky“ – alkohol + OPL) došlo k poklesu (-7 trestných činů) oproti loňskému roku, neboť bylo zjištěno celkem 197 trestných činů, v roce 2013 - 204 trestných činů.

     

 

15. 9. 2014
mjr. Bc. Vlasta Suchánková
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem