Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Že neviděli nás, neznamená, že my neviděli je!

Praha 12. června 2009 – Při realizaci případu s krycím názvem „POWER“ bylo ve spolupráci s Útvarem rychlého nasazení detektivy ÚOOZ zadrženo a následně obviněno celkem deset osob, podezřelých z trestného činu Podpora a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka. 

      Podezřením ze spáchání trestného činu Podpora a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka se detektivové ÚOOZ začali zabývat již začátkem loňského roku. V lednu 2008 tak začaly pod dozorem státního zástupce probíhat první úkony trestního řízení. Informace vedly k tehdy blíže neustanovené skupině osob, která v ČR organizuje a zajišťuje koncerty tzv. „White power music“. Jedná se o specifický hudební styl pravicových extremistů, vyznačující se nenávistnými texty často oslavujícími násilí.
      Následovaly měsíce práce, během nichž se detektivové snažili rozsáhlým šetřením především v oblasti operativní činnosti, ale také zajištěním věcných a listinných důkazů a vytěžováním konkrétních osob prověřit toto podezření. Výsledkem této práce pak byla samotná realizace, ke které došlo 9. června 2009, a v rámci níž bylo zadrženo a následně také obviněno celkem deset představitelů neonacistické organizace Národní odpor ve věku od 24 do 42 let. Termín realizace byl stanoven po dohodě se státním zástupitelstvím poté, co detektivové ÚOOZ splnili všechny pokyny dozorujícího státního zástupce. Při stanovení termínu samotné realizace se detektivové neřídili ničím jiným, než dosažením sledovaného účelu zákroku.
      Celou skupinu viní detektivové z toho, že se po předchozí vzájemné domluvě jak mezi sebou, tak s dalšími dosud neustanovenými osobami, s jasným záměrem a dohodnutou dělbou činností, podíleli v ČR na přípravě, organizaci, personálním a materiálním zajištění koncertů tzv. White power music. Podle detektivů tak činili s vědomím, že na těchto koncertech dochází ze strany účinkujících i diváků k šíření extrémně pravicových myšlenek neonacismu, nacionalismu, rasismu, xenofobie a výzvám k násilí proti lidem jiné barvy pleti, vyznání či politického smýšlení. Dále podle obvinění tyto osoby věděly, že na pořádaných koncertech je oslavováno a propagováno neonacistické hnutí, nazývané Národní odpor, Svobodný odpor či Odpor.
      Každý z obviněných měl v rámci pořádaných koncertů své přesné úkoly. Od přípravy koncertu až po finanční vyúčtování po jeho skončení.
„Ubytovny azylantů hoří, země Česká bude bílá,“ znělo sálem. Na těchto koncertech byly interpretovány písně s texty oslavujícími tzv. „Třetí říši“ či její představitele, nacionální socialismus, antisemitismus či „čistotu“ rasy. Během produkce často docházelo ze strany účinkujících k výzvám k provolávání hesel jako „Heil Hitler“, „Sieg Heil“, apod.
      Tyto neonacistické koncerty považujeme za zvláště nebezpečné především tím, že utužují hnutí pravicových extremistů, radikalizují jeho členy, napomáhají k získání nových členů z řad mladých lidí a pomáhají financovat hnutí.
Podle detektivů ÚOOZ se na pořádání těchto koncertů skupina obviněných podílela od dubna 2008. Jednalo se například o koncert v Trutnově (12.4.2008), v Praze -Braníku (30.8.2008), v Komárově (10.11.2008) v Příbrami (22.11.2008) či v Českých Budějovicích (17.1.2009 a 21.2.2009).  Zadokumentováno bylo celkem 11 koncertů na různých místech České republiky.
      Pravicoví extremisté se sdružují do neregistrovaného hnutí, které podle potřeby  nazývají Národní odpor, Svobodný odpor, Odpor atd.. Někdy naopak veřejně popírají samotnou existenci jakékoliv organizace. Toto hnutí hlásá národnostní a rasovou zášť vůči skupinám osob, které jsou podle jejich názoru něčím odlišné, a jako neonacistické hnutí bylo takto označeno rozhodnutím Nejvyššího soudu ČR (sp.zn. 5Tdo 79/2006). Na vztah a příslušnost obviněných k tomuto hnutí podle detektivů ukazují nejen v průběhu několika měsíční práce zjištěné a nashromážděné poznatky, ale také předměty zajištěné při domovních prohlídkách a prohlídkách jiných prostor, provedených po zadržení podezřelých. Na úzké vazby obviněných a Národního odporu, či chcete-li pouze Odporu, paradoxně v současné době hlasitě upozorňují ti, kteří by přitom rádi získali veřejnost na svou stranu a přesvědčili ji o naprosté nevině zadržených obětí zlovůle policie a státu. Přitom však na demonstracích proti trestnímu stíhání „jejich kamarádů“ ostentativně provolávají právě heslo „Odpor“.
      Pět obviněných poslal včera soud do vazby, druhá polovina je stíhána na svobodě. V případě prokázání viny hrozí všem obviněným trest odnětí svobody v délce trvání od 3 do 8 let. Případ dozoruje Okresní státní zastupitelství Brno-venkov.

vytisknout  e-mailem