Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Ze statistik dopravní nehodovosti

LOUNSKO - Počet dopravních nehod v červnu proti loňsku poklesl; Nehodovost v prvním pololetí. 

Počet dopravních nehod, které byly policií šetřeny v lounském okrese za uplynulý měsíc, dosáhl čísla 104. To je o 22 méně, než v červnu 2019. V důsledku letošních červnových nehod naštěstí nikdo nepřišel o život. Těžce zraněny však byly dvě osoby, dalších 23 lidí utrpělo lehká zranění. Celkové škody se vyšplhaly na částku přesahující 6,9 milionu korun. V roce 2019 dosáhly částky cca 8,1 milionu korun.

Nejvíce kolizí bylo zaznamenáno na silnicích I. třídy (31) a silnicích III. třídy (26). Na silnicích II. třídy a místních komunikacích řešili policisté shodně 23 nehod, k jedné nehodě vyjížděli na účelovou komunikaci. Viníky nehod byli nejčastěji řidiči motorových vozidel (78), významnou roli však sehrála opět i zvěř (23). Řidič nemotorového vozidla měl na svědomí jeden střet, jedenkrát byl na vině chodec, k jedné nehodě pak došlo kvůli závadě na komunikaci. Pokud jde o příčiny nehod zaviněných řidiči, první místo zaujímá nesprávný způsob jízdy (49), následovaný a nepřiměřenou rychlostí (17) a nedáním přednosti (10). K dvěma nehodám došlo v důsledku nesprávného předjíždění. V šesti případech mohl mít podíl na kolizi i alkohol, jehož požití policisté u viníka po nehodě zjistili.

 

Nehodovost v prvním pololetí

První pololetí tohoto roku bylo ve znamení snížení počtu dopravní nehod na silnicích lounského okresu. Celkem jich bylo řešeno 663, což je o 88 méně, než ve stejném období roku 2019. Obětí na životech však bylo bohužel více, zemřeli čtyři lidé oproti loňským dvěma. Šest osob utrpělo těžká zranění (vloni 9), 132 osob bylo zraněno lehce (vloni 148). Celkové škody dosáhly částky více než 52 milionů korun, toto číslo narostlo oproti roku 2019 přibližně o 1,5 milionu.

Na místních komunikacích se odehrál nejvyšší počet nehod (200), srovnatelná čísla evidujeme u silnic II. třídy (168) a I. třídy (165). Na silnicích III. třídy došlo ke 104 kolizím, dálnice a účelové komunikace pak byly místem střetu shodně třináctkrát. Drtivou většinu nehod způsobili řidiči motorových vozidel (510). Nejčastěji to bylo důsledkem nesprávného způsobu jízdy (320), nepřiměřené rychlosti (108) a nedání přednosti v jízdě (70). Oproti loňskému prvnímu pololetí významně poklesl počet střetů se zvěří, a to ze 199 případů na letošních 139. Řidiči nemotorového vozidla byli jako viníci uznáni osmkrát, chodci dvakrát. Alkohol u viníka dopravní nehody byl zjištěn jednadvacetkrát.

 

por. Mgr. Miroslava Glogovská

tisková mluvčí

Louny 2. července 2020

vytisknout  e-mailem