Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Zebra na Pardubicku

Oslovili jsme děti i dospělé 

Jako již po několikáté proběhla na Pardubicku a Přeloučsku dopravně bezpečnostní akce „Zebra se za tebe nerozhlédne“. Tento projekt vznikl v roce 2007 v rámci podpory Zdravotní pojišťovny Ministerstva vnitra. Každoročně se na tuto akci vydávají policisté s úkolem preventivně působit na chodce i ostatní účastníky silničního provozu. Cílem tohoto projektu je zvýšit povědomí všech, kteří se denně na svých cestách do školy, do zaměstnání a domů setkávají s nástrahami silničního provozu. Akce „Zebra se za tebe nerozhlédne“ probíhá zejména na přechodech pro chodce a u školských zařízení, kdy při této příležitosti jsou účastníci silničního provozu také  obdarováni drobným propagačním předmětem. V rámci této akce i dnes vyrazili policisté do ulic a věnovali  chodcům mallé dárečky.
 
Jako první proběhla akce  v Přelouči. Naši policisté zastavovali  malé i velké u přechodu pro chodce u pošty v Přelouči. Lidem, kteří zde přecházeli, pokládali policisté několik otázek. Všechny se týkaly správného přecházení na přechodech. A na co jsme se ptali tentokrát? Zkuste si odpovědět i vy:
  • Myslíte si, že jako chodec máte na přechodu pro chodce absolutní přednost?
  • Co musíte udělat, když chcete přejít silnici?
Je až neuvěřitelné kolik lidí odpovídalo na druhou otázku chybně, že se nejprve musí podívat vpravo. Zejména u dětí, ale nejen u nich je to podnět k zamyšlení. Kromě kladných ohlasů jsme dneska nezaznamenali žádné negativní připomínky, ať ze strany chodců, tak ze strany řidičů. Na Přeloučsku jsme si vyslechli i jednu vtipnou odpověď. Jakou? „Přednost mám podle toho, jak spěchám“.
 
V Pardubicích projekt "Zebra" proběhl na přechodu pro chodce u obchodního domu Afi paláce, konkrétně na přechodu mezi zastávkami MHD. Tento přechod je na poměrně frekventované silnici, a proto si jej naši policisté k této akci nevybrali náhodně. I zde jsme zaznamenali správné i špatné odpovědi. Jen dětí nám zde ubylo. Dospělí se však našich záludných otázek zhostili na výbornou. I omalovánky pro vnoučky se hodily.

Fotografie si můžete prohlédnout zde ve fotogalerii.
pprap. Markéta Mikešová
3. září 2009

vytisknout  e-mailem