Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Zebra se za Tebe nerozhlédne

Ms kraj: Dopravně preventivní akce proběhne na celém území republiky v době od 6. do 10. září 2010.  

Bližší informace o termínech a konkrétních stanovištích v našem kraji poskytují pracovníci preventivně informačních skupin jednotlivých územních odborů.
 
Základní informace o projektu
 
      Již čtvrtým rokem probíhá celorepublikový projekt „Zebra se za Tebe nerozhlédne“. Jedná se o dopravně preventivní akci zaměřenou na kontrolu dodržování pravidel pro přecházení pozemních komunikací, na „výchovu“ ke správnému přecházení a na odbourání mýtu o absolutní přednosti chodců na přechodech pro chodce.
     Stejně jako v předcházejících letech je i letos hlavním a zároveň jediným partnerem akce Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra. Pojišťovna financovala výrobu plakátů, reflexních vest, úkolníčků a kartiček, které se budou při akci rozdávat.
 
Jak bude akce probíhat?
 
     Policisty potkáte v průběhu celého pracovního týdne u vytipovaných přechodů pro chodce v blízkosti školních zařízení ve městech a obcích našeho Moravskoslezského kraje. Zaměří se především na děti. Školák, který přejde vozovku správně po přechodu, si zaslouží upomínkový předmět. Policisté budou chodce oslovovat a vysvětlovat jim kromě smyslu akce také pravidla přecházení vozovky po přechodu s důrazem na vyvrácení mýtu absolutní přednosti na přechodu a další nebezpečí, která jim hrozí (například, že v jednom jízdním pruhu auto před přechodem zastaví, ve druhém ne…).
  
Statistika
 
Pro Vaši informaci pár statistických čísel:
v minulém roce zaznamenali policisté v rámci bývalého Severomoravského kraje 198 nehod, které byly zaviněny chodci; při těchto nehodách zemřel jeden chodec. K věku chodců-účastníků dopravních nehod můžeme uvést, že dospělí byli účastníky ve 118 případech, děti do 15-ti let figurovaly v 70 případech. 
 
Podrobnější rady pro chodce najdete:
 
http://www.policie.cz/clanek/zebra-se-za-tebe-nerozhledne-262841.aspx
 
por. Ing. Stanislav Sobol
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
Preventivně informační oddělení
Ostrava, 3. září 2010

 

vytisknout  e-mailem