Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

ZEBRA SE ZA TEBE NEROZHLÉDNE !

České BUdějovice - I v Českých Budějovicích dnes mezi sedmou a devátou hodinou ranní probíhal již třetí ročník dopravně preventivní akce ZEBRA SE ZA TEBE NEROZHLÉDNE  

I v Českých Budějovicích dnes mezi sedmou a devátou hodinou ranní probíhal již třetí ročník dopravně preventivní akce ZEBRA SE ZA TEBE NEROZHLÉDNE a to konkrétně u přechodu pro chodce na frekventované komunikaci Pražské třídy v blízkosti obchodního centra IGY. Hlavním cílem této akce bylo hovořit s chodci o tom, jak se správně mají chovat na přechodech a především jim připomenout pravidla bezpečného přecházení vozovky na vyznačených přechodech pro chodce, včetně odbourání mýtu o absolutní přednosti chodců. Chodci byli upozorněni i na možná nebezpečí, která jim na přechodech hrozí . Hlavním partnerem akce Zebra je Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra společně s Českou radou dětí a mládeže.
Slogan „Zebra se za tebe nerozhlédne“ má lidem také připomenout, že vstupem na silnici bez rozhlédnutí riskuje člověk vlastní zdraví a nebo dokonce i život. Policisté se zaměřili především na děti, které jsou nejohroženější skupinou chodců, ale neopomíjeli ani ostatní věkové kategorie. V rámci celorepublikové akce rozdávali kartičky s obrázkem zebry a preventivními radami i dalšími preventivními materiály dětem, seniorům nebo i maminkám s kočárky.

„Zebra radí“ :

- Vozovku přecházej na přehledném místě, pokud je v blízkosti přechod pro chodce, použij ho!
- Do vozovky smíš vstoupit po bezpečném rozhlédnutí.
PRAVIDLO: 3x se rozhlédni: VLEVO, VPRAVO, VLEVO A RYCHLE PŘEJDI!
- Vždy si počínej tak, aby řidič měl šanci zastavit vozidlo před přechodem pro chodce!
- Do vozovky vstupuj, až když vozidla bezpečně zastaví, nikdy nevbíhej před jedoucí vozidla ! 
- V místě, kde je komunikace vybavena nadchodem či podchodem, výhradně těchto využij pro bezpečné přecházení vozovky  !     

- Maximální pozornost věnuj přecházení po vyznačeném přechodu pro chodce, jedná-li se o vozovku se dvěma jídními pruhy !  

- Na přechod pro chodce nikdy nesmíš vstupovat , přijíždějí - li vozidla s právem přednosti v jízdě tzn. vozidla Policie ČR , Záchranné služby nebo Hasičského záchranného sboru !

- K bezpečnosti chodců při pohybu na silnicích může přispět i vhodné oblečení, které je pro řidiče na dálku dobře viditelné. Pozornost řidiče upoutá chodec v pestrých barvách a s reflexními prvky. Ty mohou být nejen na oblečení, ale i na aktovkách, batozích, botách.

- Účastníci silničního provozu , tedy jak řidiči, tak i chodci, se nesmí navzájem ani omezit ani ohrozit!

zebra_se_za_tebe_nerozhledn.jpg zebra_se_za_tebe_nerozhledn.jpg

vytisknout  e-mailem