Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Zebra se za Tebe nerozhlédne

Preventivní projekt se dnes uskutečnil v Rokycanech 

     Dopravně preventivní akce policistů "Zebra se za Tebe nerozhlédne", jejímž hlavním partnerem je  Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra, se dnes konala v Rokycanech u jedné ze základních škol. Policejní preventistka se společně s kolegy z dopravní policie vydala do "rušného terénu" našich komunikací ke škole v Čechově ulici.
     Hlavním smyslem této akce je posílení zásad pro správné přecházení vozovky, proto byli k účasti přizváni i "malí chodci". V doprovodu svých pedagogů si přišli o správném přecházení popovídat a "naostro" si jej vyzkoušet předškoláci z Mateřské školy ul. Školní. Pozorně si vyslechli informace o důležitosti výběru správného místa pro přecházení, navazování očního kontaktu s řidičem, na úskalí spojené s brzdnou dráhou vozu, na nebezpečné přecházení více
jízdních pruhů v komunikaci a v neposlední řadě i na závažné následky při střetu vozidla s chodcem. Pod dohledem policistů si pak ve dvojicích sami vyzkoušeli přecházení silnice na nedalekém přechodu pro chodce. V závěru si pak všichni společně hlavní zásady zopakovali a sami vyjmenovali, za což byli oceněni drobnými upomínkovými předměty, které pro akci poskytl již zmiňovaný partner.
     Přestože se počet dopravních nehod zaviněných chodcem v loňském roce ve srovnání s předcházejícími léty snížil (rok 2011 - 3x; rok 2010 - 7x; rok 2009 - 6x), budou se dopravní policisté v nadcházejícím týdnu na problematiku spojenou s těmito účastníky silničního provozu opět zaměřovat.

A jaké jsou základní rady "Zebry" ? 

  • Vozovku přecházej na přehledném místě, pokud je v blízkosti přechod pro chodce, použij ho !
  • Do vozovky smíš vstoupit po bezpečném rozhlédnutí. Pravidlo zní: 3x se rozhlédni - vlevo, vpravo, vlevo a rychle přejdi !
  • Vždy si počínej tak, aby řidič měl šanci zastavit vozidlo před přechodem pro chodce !
  • Do vozovky vstupuj, až když vozidla bezpečně zastaví, nikdy nevbíhej před jedoucí vozidla ! 
  •  

nprap. Bc. Jana Tomková
2.4.2012 

vytisknout  e-mailem