Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Zebra se za Tebe nerozhlédne

MĚLNICKO - V prvních zářijových dnech dohlíželi na vybraných přechodech na školáky policisté.  

Již devátým rokem probíhala v prvních zářijových dnech, kdy se děti vracely do školních lavic, celorepubliková preventivní akce "Zebra se za Tebe nerozhlédne!"

HP Zebra

Dopravní policisté  dohlíželi u vytypovaných přechodů pro chodce na frekventovaných místech na dodržování pravidel silničního provozu, především v blízkosti školských zařízení. Na vybraných místech se akce zúčastnil také  policista z Oddělení tisku a prevence, který  komunikoval s chodci na téma bezpečné přecházení a rozdával drobné pozornosti s logem projektu.

V rámci projektu bylo na Mělnicku uspořádáno několik preventivních přednášek s dopravní tématikou spojených s prezentací policejní práce pro děti základních škol.

Hned v pondělí 5. září 2016 se děti z druhých a třetích tříd ze ZŠ Mělník Pšovka sešly u řeky Labe nedaleko mělnického přístaviště. Svou práci představili dětem policisté z Obvodního oddělení Horní Počaply a policejní potápěči. Ti jim ukázali svou výstroj a vybavení, předvedli ukázku potápěčské práce. Policistka z Oddělení tisku a prevence dětem připomněla základní pravidla pro chodce v silničním provozu. Zdůraznila důležitost dodržování pravidel bezpečného přecházení vozovky.

Druhý den v úterý 6. září 2016 proběhla obdobná akce v areálu Základní a mateřské školy v Hostíně u Vojkovic. Svou činnost a vybavení představili policisté z Obvodního oddělení Lužec nad Vltavou a oddělení kriminalistické techniky. Kynologové z mělnické skupiny ukázali dětem své čtyřnohé pomocníky a předvedli náročný výcvik služebních psů při zadržení pachatelů. Opět nechyběla ani policistka Oddělení tisku a prevence, která v praxi u přechodu pro chodce, ukázala nejmladším školákům, jak správně přecházet silnici, jaká je v silničním provozu čekají rizika a vysvětlila, proč je nutné dodržovat pravidla silničního provozu. Na závěr děti dostaly malé dárky v podobě úkolníčků s logem Policie ČR a Zdravotní pojišťovny Ministerstva vnitra. Ti nejmladší si odnesli policejní omalovánky.

Preventivní projekt "Zebra se za Tebe nerozhlédne!" je realizován od roku 2007 dvakrát ročně  v rozsahu jednoho týdne po celém území České republiky, a to na začátku školního roku a v jeho druhé polovině. Je realizován ve spolupráci Zdravotní pojišťovny Ministerstva vnitra České republiky a BESIP Ministerstva dopravy České republiky.

Cílem projektu je preventivně působit na chodce a další účastníky silničního provozu,  zejména pak

  • osvojovat dodržování pravidel bezpečného přecházení vozovky,
  • odbourávat mýty o absolutní přednosti chodců na přechodech pro chodce.

Zebra radí:

  1. Vozovku přecházej na přehledném místě, pokud je v blízkosti přechod pro chodce, použij ho!
  2. Do vozovky smíš vstoupit po bezpečném rozhlédnutí. Pravidlo zní: 3x se rozhlédni: vlevo, vpravo, vlevo a rychle přejdi!
  3. Vždy si počínej tak, aby řidič měl šanci zastavit vozidlo před přechodem pro chodce!
  4. Do vozovky vstupuj, až když vozidla bezpečně zastaví, nikdy nevbíhej před jedoucí vozidla

 

Další cenné rady naleznete na www.ibesip.cz

 

por. Mgr. Markéta Johnová
tisková PČR Mělník
9.9.2016

 


 


 



 

 


 


 

Odkazy do noveho okna

preventivní akce

preventivní akce 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem