Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Zebra se za tebe nerozhlédne

DĚČÍN - Pravidla je nutné připomínat ! 

Každý jsme i nich už někdy slyšeli. Né vždy se jimi však  řídíme. Od útlého věku nám je vštěpují do paměti rodiče, paní učitelky z mateřských a základních škol.  Někdy nás na ně upozorňují strážníci městské policie postávající v blízkosti přechodů pro chodce. Občas se potkáme s policisty, kteří dohlížejí na plynulý silniční provoz či bezpeční přecházení na rizikových místech. Řeč je o zásadách bezpečného přecházení, které k nám chodcům přicházejí i skrze projekt Zebra se za tebe nerozhlédne. V rámci letitého projektu zavítali děčínští policisté na základní školu v Benešově nad Ploučnicí.
 Zdejší školáci z prvního stupně se od třináctého do šestnáctého dubna letošního roku ve svých třídách potkávali s policejní preventiskou, dopravním policistou a policistkami z pořádkové policie. Přítomní strážci zákona zavítali do všech tříd prvního stupně základní školy. Kromě užitečných informací  dětem věnovali několik drobností, které souviselo s povídáním a preventivním projektem.   Děti si společně s nimi prohlubovaly dosavadní znalosti a dovednosti, spojené se správným pohybem  na vozovce i mimo ní. Především si připomněly pravidla správného přecházení :
 
  • Vozovku přecházej na přehledném místě, pokud je v blízkosti přechod pro chodce, použij jej!
  • Do vozovky smíš vstoupit po bezpečném rozhlédnutí. Pravidlo zní : 3x se rozhlédni : VLEVO, VPRAVO, VLEVO A RYCHLE PŘEJDI!
  • Vždy si počínej tak, aby řidič měl šanci zastavit vozidlo před přechodem pro chodce!
  • Do vozovky vstupuj, až když vozidla bezpečně zastaví, nikdy nevbíhej před jedoucí vozidla.
  • Po přechodu vždy vpravo.
  • Vždycky spoléhej především na sebe, nikoliv na druhé.
  • Buď viděn a udělej vše proto, by jsi byl pro ostatní viditelný !
  • Hraj si na bezpečných místech, nikoliv na silnici.
  • V případě, že ti do vozovky spadne míč, jednej obezřetně. Vyhni se zbrklosti ! Nejdříve obhlédni situaci na silnici, poté jednej.
  • V případě, že ti při přecházení na semaforu přeskočí  zelený panáček na červeného, své přecházení bezpečně dokonči. Svižně, ale v klidu. Žádné popobíhání, poskakování, zastavování se na přechodu.
  • Za snížené viditelnosti používej věci s reflexními prvky. Nemáš-li u sebe žádného reflexního pomocníka, pomůže ti rozsvícená bílá baterka, červená „blikačka“ nebo reflexní oblečení. Nabídka je široká a k dostání na různých místech.  
 
V průběhu besed děti shlédly několik naučných videí a vyzkoušely si interaktivní hru na stránkách BESIPu.
 
 
Děčín 17. dubna  2015 
 
nprap.  Petra  Trypesová
Oddělení tisku a prevence Děčín
E-mail : krpulk.kr.pis.decin@pcr.cz
Tel.:  974 432 207, 724 156 293

vytisknout  e-mailem