Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Zebra se za Tebe nerozhlédne

Strakonice – Bezpečně po zebře po celý rok. (Hlasová schránka 974 237 116)  

Začátek nového školního roku a s tím spojená celorepubliková dopravně bezpečnostní akce s názvem Zebra se za Tebe nerozhlédne. Ve Strakonicích bezpečnostní akce proběhne v úterý od 7:30, kdy žáci přichází do školy a opětovně ve čtvrtek v době, kdy školu opouští nejmladší žáci, od 13:00 do 14:00. Stanoviště policistů dohlížejících na bezpečnostní situaci jsou směřována do blízkosti základních škol.
 
Policisté se celoročně snaží povinnosti dětem vštěpovat do paměti, ať už při preventivních besedách zaměřených na dopravní výchovu, tak na dětském dopravním hřišti, kde se pořádají hry a soutěže pro žáky mateřských a základních škol spojené s jízdou na jízdním kole.  
 
Počet dopravních nehod, kdy viníkem je dítě, není naštěstí v okrese Strakonice tak alarmující. Přesto počty nejsou zanedbatelné. Za poslední dva a půl roku (od roku 2008 do 7/2010) evidovali policisté osm dopravních nehod, které zavinily děti.
 
A proto se držme známého rčení  „Opakování, matka moudrosti“ a zopakujme si bezpečné přecházení vozovky:
  • Vozovku přecházej na přehledném místě, pokud je v blízkosti přechod pro chodce, použij ho!
  • Do vozovky smíš vstoupit po bezpečném rozhlédnutí. PRAVIDLO zní: rozhlédni se vlevo, vpravo, vlevo a rychle přejdi!
  • Vždy si počínej tak, aby řidič měl šanci zastavit vozidlo před přechodem pro chodce!
  • Do vozovky vstupuj, až když vozidla bezpečně zastaví, nikdy nevbíhej před jedoucí vozidla.
     Policisté dnes a ve čtvrtek prozkouší chodce ze znalostí povinností při přecházení vozovky, a to přímo před ZŠ Dukelská. Připomínat budou základní povinnosti chodce před vstupem do vozovky. Pravidla správného přecházení vozovky pak každý oslovený občan obdrží na informační kartičce „Zebra se za Tebe nerozhlédne“.
 
Úterý 7. září 2010, 7:30 - 9:30, ul. Na Ohradě v blízkosti ZŠ Dukelská (7:30 - 8:15), Na Ohradě v blízkosti OD Prior (8:30 - 9:30) 
Policisté oslovili desítky chodců, se kterými společně zopakovali správné přecházení přes vozovku. Zároveň navštívili prvňáčky v ZŠ Dukelská, kde opět připomenuli pravidla přecházení a popřáli dětem úspěšný školní rok. Dohled na bezepčnost silničního provozu provádí policisté ve spolupráci se strážníky po celý školní rok. Dnes, v době kdy probíhá dopravně bezpečnostní akce "Zebra se za Tebe nerozhlédne",  se policisté dotazovali občanů na pravidla správného přecházení. Chodci si tak s policisty povídali a diskutovali o dopravě ve městě.
 
 
   Zebra 2010 září 014.jpg
 
 
    Zebra 2010 září 007.jpg
 
 
Kde nás najdete? 
Čtvrtek 9. září 2010, 13:00 - 14:00, ul. Na Ohradě v blízkosti ZŠ Dukelská 
 
por. Mgr. Jaromíra Nováková, pisst@mvcr.cz
6. září 2010

vytisknout  e-mailem