Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Zebra se za Tebe nerozhlédne

V Plzni žáci radili malým chodcům 

     Včera v době od 7.15 hod. do 8.00 hodin proběhla již tradičně na přechodu pro chodce u tramvajové zastávky v ul. Terezie Brzkové v Plzni v rámci celorepublikového projektu akce „Zebra se za Tebe nerozhlédne“. Žáci třetí třídy 15. Základní školy si zde společně s dopravními policisty, policistkami Preventivně informačního oddělení Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje, zástupcem Zdravotní pojišťovny Ministerstva vnitra a pracovníkem BESIPu připomněli základní zásady bezpečného chování v silničním provozu, především jak správně přecházet vozovku.
 
    Děti si v praxi vyzkoušely, co je a co není správné, a byly upozorněny na všeobecně převládající mylný názor, že chodec má na přechodu absolutní přednost. Hravou formou byly zapojeny do výkonu dohledu nad dodržováním zásad správného přecházení silnice, kdy na přechodu pro chodce společně s policisty kontrolovaly, zda vytipovaní žáci cestou do školy dbají zásad správného a bezpečného přecházení. Ti, kteří vozovku přešli bez chybičky, byli malými „policisty“ v reflexních vestách obdarováni celou řadou praktických dárečků jako reflexními pásky, reflexními sovičkami apod. Ti, u nichž děti shledaly pochybení, byli poučeni a dostali letáčky se zásadami správného přecházení vozovky.
 
     Během této dopravně preventivní akce jsme bohužel zjistili, že mezi dětmi vládne nejen chybné přesvědčení, že na přechodu jsou nedotknutelné a mají absolutní přednost, ale velmi často se před vstupem do vozovky špatně rozhlédly. Tím, že se nejdříve podívaly doprava a až následně doleva, se vystavily nebezpečí střetu s vozidlem, které může být fatální.
 
     Poté následovala na uvedené škole přednáška ve formě besedy, kde jsme s dětmi ještě jednou probrali, jak by se měly chovat jako chodci v silničním provozu, a diskutovali s nimi o chybách, kterých se během akce dopustily ony nebo kontrolované děti. Dále jsme jim ve zkratce připomněli cyklistické desatero (povinnost nosit nepoškozenou helmu, mít kolo v perfektním funkčním stavu s reflexními prvky a odrazkami, zásada vidět a být viděn apod.) a zásady bezpečné přepravy dětí autem.
 
    Děti, které byly do projektu zapojeny, ale i děti kontrolované cestou do školy mnohdy i s jejich dospělým doprovodem, akci přijaly velmi pozitivně, všichni se nadšeně zapojili a spolupracovali s policisty. Někteří vyslovili i přání, aby se takovéto osvětové akce konaly mnohem častěji.
 
por. Ing. Hana Štefflová
6. září 2012
 
 

 

Odkazy do noveho okna

Zebra se za Tebe nerozhlédne

Zebra se za Tebe nerozhlédne  

Detailní náhled

Zebra se za Tebe nerozhlédne

Zebra se za Tebe nerozhlédne 

Detailní náhled

Zebra se za Tebe nerozhlédne

Zebra se za Tebe nerozhlédne 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem