Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Zebra se za tebe nerozhlédne na Karvinsku

Ve dnech 1.9. - 4.9.2009 proběhl v Karviné a Orlové tento celorepublikový projekt na nejfrekvetovanějších přechodech pro chodce. 

     Během prvních dnů nového školního roku proběhla celorepubliková akce s názvem „Zebra se za Tebe nerozhlédne“. Každý den od 1. 9. 2009 do 4. 9. 2009 policisté z Dopravního inspektorátu Karviná s policisty z PIS Karviná střežili od 7:00 – 8:00 hod. nejfrekventovanější přechody pro chodce v Orlové a Karviné. Akce proběhla celkem na čtyřech přechodech pro chodce. První den policisté dohlíželi v Orlové na křižovatce ulic Slezská a Nádražní před ZŠ Slezská, druhý den pak v Karviné na ul. Havířská u házenkářské haly, jako třetí byl vybrán velice frekventovaný přechod v Orlové na ul. 17. listopadu před nemocnicí a poslední den proběhla akce v Karviné 7 na křižovatce ulic Borovského a Na Kopci.
     Jelikož cílem tohoto projektu je preventivně působit nejen na chodce, připomínali policisté i řidičům, že se začátkem nového školního roku je třeba v ranních i odpoledních hodinách na přechodech počítat s dětmi, které chodí ráno do škol a poté zase zpět domů. U samotných přechodů poté policisté oslovovali přímo děti, které poučili, jak správně přes přechod přecházet. O tom, že akce není bezpředmětná svědčí i fakt, že většina oslovených dětí přes prázdniny zapomněla, na kterou stranu se podívat než vstoupí do vozovky a po které straně přechod přejít. Po krátkém poučení, jak správně přechod užít a na co si dát při jeho přecházení pozor každé dítě obdrželo od policistů malý dárek v podobě rozvrhů hodin, omalovánek, reflexních předmětů a dalších dárků, které do celého projektu věnovala Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra.
     Celá akce proběhla během prvních čtyř dní nového školního roku bez problémů a jak u dětí, tak u jejich rodičů i kolemjdoucích se setkala s úspěchem a oceněním. Pro rodiče i děti je dobrou zprávou na závěr, že po skončení této akce budou přechody i nadále po celý školní rok denně hlídat policisté z obvodních oddělení.

prap. Miroslav Kolátek
 

vytisknout  e-mailem