Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Zebra se za Tebe nerozhlédne, Zahájení školního roku

Ani Ostrava není výjimkou v realizaci celostátní dopravně bezpečnostní akce “zebra se za tebe nerozhlédne”. Policisté vítali prvňáčky.  

  1. Zebra se za tebe nerozhlédne
  2. Zahájení školního roku
IMG_1627.JPG IMG_1627.JPG
Akce v letošním roce probíhá v Ostravě již podruhé. První kolo projetku se uskutečnilo na začátku loňského školního roku, tedy v září 2007. Cílem “zebry” je samozřejmě přiblížit základní zásady bezpečného přecházení vozovky. Ostravští policisté budou vyrážet k vytipovaným přechodům celý první zářijový týden. Žáci, jdoucí po prázdninách do škol, se s policisty setkají u přechodů pro chodce na těchto místech:

1.9.2008 Cholevova ulice, Františka Lýska (u restaurace Bonver)
2.9.2008 Horní ulice (u ÚMOB Ostrava-Jih)
3.9.2008 28. října, Železárenská
4.9.2008 Horní ulice (u Europameblu)
5.9.2008 Horní ulice, Dr. Martínka (u kruhového objezdu).

 

A jak to vypadalo první zářijový den na místě samém?
Policisté skupiny podpory kvality, spolu s policisty dopravní služby, vysvětlovali nejen dětem, ale i jejich “dospěláckému” doprovodu, jak se na silnicích chovat co nejbezpečněji. Nutno říci, že nejbedlivějšími posluchači byli ti nejmenší. Nejmladším musíme vysvětlit základní zásadu přecházení vozovky jen na místech k tomu určených. Naučíme dítě, kde je vlevo a vpravo, kde se musí rozhlédnout nejprve. Policisté též přiblížili postup při přecházení komunikace v místě, kde není dobrý rozhled. Pokud je na krajnici zaparkováno například nákladní vozidlo, musí se dítě nejprve rozhlédnout na stranu na kterou má rozhled, dojít na úroveň “překážky”, přes kterou nevidí, ale která jej “chrání”. Až poté, co uvidí bezpečně na obě strany, může dokončit přecházení. Vyhneme se tak situacím, kdy přijíždějícímu řidiči vbíhá pod kola vozidla dítě, bez toho, že by jej řidič za stojícím vozidlem viděl a tedy stačil reagovat.
Policisté se snažili  vysvětlit omyl v podobě tzv. “absolutní přednosti chodců”. Byly důrazněny rizikové situace z praxe: zastavíli před přechodem vozidlo, neznamená to, že se stejně zachová řidič dalšího vozidla v druhém jízdním pruhu. Na silnicích platí tzv. princip omezené důvěry. Dobrý řidič předpokládá možnou rizikovou situaci a snaží se jí adekvátní reakcí předejít.
Nezkoušejme také rychlost reakce řidičů. Zásadní je rovněž nevstupovat před vozidla bezprostředně, tak že řidič již nestačí zareagovat. Klasické jsou i dopravní nehody, kdy řidič jedoucí za zastavujícím vozidlem nedodrží bezpečnou vzdálenost a do vozidla zezadu narazí.
Na silnicích budete rovněž bezpečnější, pokud Vás bude dobře vidět. Přicházející podzim vystřídá zima. Tyto dvě roční období s sebou nesou v ranníc hodinách tmu, výhodné je proto děti vybavit reflexními doplňky. Ani déšť či husté sněžení pak neznamenají dobrou viditelnost.
Dospělí si musí též uvědomit, že výhled dítěte na vozovku je odlišný od pohledu řidiče. Bezpečnějším silnicím nepomohou ani rodiče, kteří pravidla nerespektují a jejich rodičovským “vzorem” je přecházení komunikace “na červenou” s odůvodněním, že třeba spěchají.....Silnice jsou nejnebezpečnějšími místy, na kterých denně umírají lidé. Pomozme proto svým dětem nejen nařízeními a příkazy, ale hlavně “rodičovským vzorem” k větší bezpečnosti....
Prvního září policisté samozřejmě přidali i mnoho dalších rad a zkušeností. Každý chodec byl navíc obdarován drobnou pozorností, které dětem věnoval hlavní partner akce – zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra. Preventivní akce pokračuje ale až do pátku, než se děti vrátí myšlenkami z prádnin do reality školního roku.
Ostravští policisté samozřejmě dohlíží na dodržování pravidel na silnicích stále, nejen formou preventivních akcí. I o proběhnuvším víkendu (30 a 31.8.2008) bylo na území Ostravy realizováno dopravně bezpečností opatření.

Fotogalerie zde

 

vytisknout  e-mailem